Hlavní obsah

Rath zahájil kampaň za zvolení do vedení ČSSD knihou

Právo, Jiří Ovčáček

Středočeský hejtman David Rath rozjel kampaň za své zvolení do vedení ČSSD na stranickém sjezdu v Brně, který začíná v pátek. Pro delegáty si přichystal dárek, svou novou knihu s názvem Názory a vize. V publikaci se Rath hlásí k úřadujícímu lídrovi oranžových Bohuslavu Sobotkovi.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Kniha Davida Ratha

Článek

Rath knihu představil novinářům ve středu ve Sněmovně. Jde podle něj o dárek delegátům sjezdu. Ze svých prostředků proto zakoupil z celkového nákladu, který je asi dva tisíce kusů, pět set výtisků. Prozradil, že ho kus přišel na dvě stě korun. Zbytek nákladu jde do volného prodeje.

Cílem podle Ratha je, aby si delegáti mohli o jeho postojích a názorech udělat jednoznačný obrázek. Hejtman hodlá na sjezdu dobýt minimálně post místopředsedy strany, nominaci má totiž i na pozici zástupce předsedy ČSSD.

„Možná mi pomůže, možná mi uškodí,“ komentoval Rath dopad publikace na rozhodování delegátů. A co tedy kniha obsahuje? Novinkou jsou karikatury, většinou jde ale o ukázky ze tří Rathových předchozích publikací. Klíčová jsou Rathova vyjádření v úvodu knihy, kterými se hlásí do tábora Sobotkových příznivců.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Rathova publikace

Jak hejtman řekl novinářům, Sobotka i on osobně se řadí do skupiny členů ČSSD, kterou nazval v publikaci proudem „programové důslednosti“. Jihomoravský hejtman Michal Hašek a jeho lidé jsou pak podle Rathova úsudku konsenzualisté, kteří „trochu připomínají lidovce“. Pokud by konsenzualisté vyhráli, Rath soudí, že budou volební výsledky ČSSD stále hubenější.

V knize ostatně nechybí společná karikatura Haška a bývalého volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka. Hašek v karikatuře pronáší směrem k Tvrdíkovi: „Vymyslel jsi tvrzení, že Rath škodí ČSSD, tak teď musíš vymyslet i proč, když měl ve volbách nejvíc preferenčních hlasů!“.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Publikaci doplňují ilustrace z politického života

Rath zároveň v knize deklaruje, že udělá vše proto, aby „programově důsledná“ skupina v čele se Sobotkou na sjezdu zvítězila. „Sám udělám vše pro to, aby vyhrál proud programové důslednosti, protože ten je nadějí i pro drtivou většinu našich voličů,“ píše hejtman.

Mezi Haškovými podporovateli ale panuje jiné mínění. Místopředseda soc. dem. Milan Urban v únoru varoval, že Rathův styl ohrožuje výsledek oranžových v krajských volbách v roce 2012. „Poslední dva roky postrádám ve středočeské politice, kterou reprezentuje David Rath, obsah,“ řekl Urban, podle kterého nesmí být politika ČSSD arogantní a hulvátská.

Reklama

Výběr článků

Načítám