Hlavní obsah

ČSSD chce řešit razii v ČT na mimořádné schůzi Sněmovny

Právo, jov

Poslanci soc. dem. se ve středu dohodli, že požádají šéfku dolní komory Miroslavu Němcovou (ODS) o svolání mimořádné schůze Sněmovny k zásahu Vojenské policie v České televizi a kauze ozvučení českého předsednictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že poslanci jeho strany chtějí na mimořádné schůzi probrat informaci ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) o okolnostech „nepřiměřeného zásahu Vojenské policie na půdě veřejnoprávní ČT“.

Zároveň by se na mimořádné schůzi měla podle Sobotky probírat informace Vondry a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), které se týkají „podezření z plýtvání veřejných prostředků v průběhu českého předsednictví v Radě EU“.

Sobotka připomněl, že poslanci soc. dem. už v úterý neúspěšně žádali, aby byly na jednání dolní komory zařazeny dva mimořádné body k těmto tématům. Vládní koalice to ale odmítla. Soc. dem. bude podle Sobotky zároveň požadovat, aby kauzu zásahu Vojenské policie v ČT projednal na svém úterním zasedání i bezpečnostní výbor Sněmovny.

Opozice prosadí schůzi, koalice má ale sílu ji zablokovat

K podání žádosti o mimořádnou schůzi Sněmovny je třeba minimálně 40 podpisů poslanců. ČSSD jich má 56. Němcová musí po dodání žádosti svolat schůzi do deseti dnů. Vládní koalice má ale dostatek hlasů pro to, aby nebyl schválen program schůze.

KSČM zvolila ještě tvrdší postup než ČSSD, chce vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny spojenou s hlasováním o nedůvěře vládě. K tomu je třeba získat 50 podpisů poslanců, komunistických je ale jen 26. ČSSD se zatím nepřipojí, podle Sobotky strana teprve další kroky zváží.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik ve středu řekl Právu, že komunisté přesto budou nadále pokračovat ve snaze potřebný počet podpisů získat. Kováčik k tomu poznamenal, že je třeba vyčkat, až proběhne sjezd ČSSD, který se koná v pátek a v sobotu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám