Ošetřovatelé kočkovitých šelem se domnívají, že porod mohl proběhnout nejspíše v noci z 11. na 12. února. Dosud ale kvůli úzkostlivé starostlivosti matky ani nevěděli, kolik mláďat má.

Jaguarundi (Herpailurus yagouarondi)
Délka těla51 - 78 cm
Délka ocasu 28 - 60 cm
Výška v kohoutku34 cm
Hmotnost 2,5 - 9 kg
Doba březosti63 - 75 dní
Počet mláďat1 - 4 mláďata
Délka životaaž 15 let

„Amálka nám několik týdnů nechtěla počet mláďat vůbec prozradit, téměř neopustila porodní boudu. Až nyní jsme si konečně mohli na pár vteřin koťata prohlédnout,“ informovala Zoo Praha. Poprvé rodila Amálka v lednu před dvěma lety, kdy přivedla na svět opět dvě mláďata.

Jaguarundi se vyskytuje v jižní Americe, přirozeným prostředím jsou pro něj různé typy lesů a křovinatých oblastí. V korunách stromů se dobře pohybuje, ale za potravou chodí spíše na zem, živí se drobnými živočichy a plody. Život tráví buď o samotě nebo s partnerem, samice rodí jedno až čtyři mláďata. Zbarvení jaguarundi se v průběhu života mění, přechází od šedohnědé přes černou po zlatavě hnědou.