Hlavní obsah

Poslanci přehlasovali Klause a prosadili změny v úřadech práce

Praha
Aktualizováno

Velké reorganizaci úřadů práce už nic nebrání. Sněmovna hlasy převážně z koaličního tábora v úterý přehlasovala prezidentovo veto příslušného zákona. Místo desítek samostatných úřadů práce se stovkami poboček vznikne ředitelství v Praze a pracoviště v krajích a v pověřených obcích.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Koalice si od toho slibuje například úspory peněz. Podle Václava Klause je předloha nedomyšlená a posílí byrokracii.

"Zákon vytváří další nový centrální úřad a tím posiluje byrokracii, s čímž se nemohu ztotožnit," uvedl prezident v odůvodnění svého postupu.

V současnosti existuje 77 samostatných úřadů práce s 250 pracovišti zaměřenými na zaměstnanost a se zhruba 400 pobočkami státní sociální podpory. Podle návrhu zákona, který měl platit od dubna, vznikne pražské ředitelství úřadu práce, 14 krajských poboček a kontaktní pracoviště ve 226 pověřených obcích.

Klaus zákon vetoval v únoru. Místo desítek úřadů se stovkami poboček má na jeho základě vzniknout krajská ředitelství a kontaktní pracoviště v pověřených obcích.

Sněmovna návrh schválila v únoru, když přehlasovala senátní veto. Na chyby upozorňovala i opozice, která navíc namítala, že nová struktura se vzdálí lidem v regionech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám