Hlavní obsah

John: Policejní odbory šíří nepravdivá čísla a nic nedělají

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Radek John (VV) se v úterý pustil do policejních odborů, jelikož mu podle něj křivdí. Kvůli stížnostem, že někteří policisté dostali mnohem nižší plat, než bylo nařízeno, nechal vypracovat audit, který nic takového neprokázal. John si postěžoval, že policejní odbory - na rozdíl od hasičských - s ním nespolupracují a že místo konkrétních požadavků prezentují nepravdivá čísla. Šéf odborů navíc kandidoval za ČSSD, tudíž jej John pokládá za politika.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John se zlobí na policejní odbory.

Článek

„Odboroví předáci se scházejí s politiky a prezentují nepřesná a nepravdivá čísla. Navíc předseda policejních odborů Milan Štěpánek kandidoval za ČSSD, a tudíž je politikem,“ prohlásil šéf vnitra John.

Na základě stížností zadal John audit, který měl prověřit, zda některým policistům skutečně klesl plat více než o 7,8 procenta, jak ministerstvo nařídilo. Nejvíce stížností prý Johnovi plynulo z Olomouckého kraje, na který se audit obzvláště zaměřil, ale žádné pochybnosti ani v celostátním měřítku neodhalil. Doplnil, že o deset procent se krátila výplata pouze v rámci tarifních platů, které tvoří 70 procent celkové mzdy policisty.

Zdůrazňuji, že hasičské odbory spolupracují vzorově a nosí nám konkrétní podněty. Policejní odbory neudělaly nic.

Připomněl, že u hasičů byl pokles platů dramatičtější, ale odbory s ministrem jednají podle Johna takřka každý týden. V 194 případech byla ve spolupráci s odbory nalezena pochybení ve výplatách a nyní je hodlá ministerstvo narovnat.

„Zdůrazňuji, že hasičské odbory spolupracují vzorově a nosí nám konkrétní podněty. Policejní odbory neudělaly nic. Šéf odborů byl vyzván, aby mi poslal své podněty, ale nic neposlal,“ řekl John a znovu vyzval odbory ke spolupráci. Ministerstvo zároveň zřídilo pro policisty e-mailovou schránku zpovednice@mvcr.cz, kam mohou posílat své stížnosti.

Padesát miliónů na cestě

Podle Johna si méně než 20 tisíc korun vydělá jen 139 policistů, přičemž řada z nich jsou studující a užívají různých benefitů. Připomněl, že každý policista má nárok na šest týdnů dovolené, k čemuž mohou dostat ještě další dva týdny na pobyt v lázních. Třetině sboru by se měl zvýšit ještě letos plat o tři procenta, což čeká další třetinu v příštím roce a tak dále. Každý čtvrtrok ministerstvo vydá 50 miliónů na odměny.

Policejní odbory vyjadřují dlouhodobě znepokojení s působením Johna v čele ministerstva a žádají jeho odvolání. Nelíbí se jim pokles mezd a údajné necitlivé výroky Johna na adresu policistů. Pod petici požadující Johnův odchod z funkce se podepsalo přes 20 tisíc policistů, tedy přibližně polovina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám