Hlavní obsah

Chřipková epidemie vypukne zřejmě ještě do poloviny ledna

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Chřipková epidemie, která zasáhne téměř celou Českou republiku, by mohla vypuknout do poloviny ledna. "V pondělí se vrátí děti z vánočních prázdnin do škol. A podle mých zkušeností vždycky je prudká vlna nárůstu akutních respiračních onemocnění a chřipek," řekla Právu doktorka Hana Cabrnochová, praktická lékařka z Prahy.

Článek

Doporučila rodičům, aby děti, které mají toto onemocnění, neposílali hned v pondělí do školy a nechali je ještě pár dní doma. "Pokud dítě, které má zánět horních cest dýchacích, rýmu nebo chřipku, přijde do kolektivu, dokáže nakazit během jednoho dne mnoho svých kamarádů, ne-li celou třídu. Vždyť jde o kapénkovou nákazu, která se šíří kýchnutím a vůbec vzduchem," dodala doktorka Cabrnochová.

Podle ní se proto vyplatí, když takové dítě zůstane ještě pár dní doma, dokud nebude zcela fit. Vlnu chřipek do poloviny ledna čeká i doktorka Marie Otavová ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

"Zatím jde skutečně pouze o záněty horních cest dýchacích a ne v klasickém slova smyslu o chřipku. Ta byla zatím izolována ve třech případech v Plzni a ve dvou v Praze. Nejvíce nemocných s akutními respiračními infekcemi je nyní na Ostravsku a pak na severu Čech," řekla Otavová.

Loňská epidemie začala až na začátku února a lékaři ji charakterizovali jako středně silnou. Trvala sedm týdnů a onemocnělo 1 886 000 obyvatel ČR. "Zda tomu bude letos ještě tak, lze zatím jen těžko odhadnout," řekla Otavová. Dodala, že nástup akutních respiračních onemocnění a chřipky byl letos mnohem dřívější, než tomu bylo v minulých letech.

Pandemie zatím nehrozí

Prakticky již na začátku prosince vlna chřipek začala ve Španělsku, Portugalsku, Francii, Anglii, Belgii a nyní se začíná přesouvat k nám. Zatím však je klid a stejně tak i v okolních státech, s nimiž sousedíme.

"O chřipkové epidemii mluvíme, když máme 2000 nemocných na 100 000 obyvatel. Tolik nemocných zatím zdaleka není. V příštích dnech, po nástupu školních dětí do kolektivu, se to ale může velmi dramaticky a rychle změnit," řekla Otavová.

Pandemie, tedy chřipková epidemie obrovského světového rozsahu, zatím nehrozí. "Česká republika je na ni ale dobře připravena, má dostatek antivirových preparátů a schválený příslušný plán," řekl Právu hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít. Uvedl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by pandemie měla přijít, ale hygienici ji čekají každý rok.

Na chřipku v ČR umírá zhruba 60 až 70 lidí ročně, ale na komplikace, které jsou s ní spojené, si chřipka vyžádá asi tisíc obětí za rok.

Reklama

Související články

Západ USA postihla epidemie chřipky

Po Evropě stihla epidemie chřipky také západní oblasti Spojených států. Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Atlantě ve čtvrtek večer oznámilo,...

Chřipce v Evropě vzdoruje už jen Polsko

Chřipka postupuje Evropou. Státy, které měly v minulých týdnech problémy s narůstajícím počtem pacientů, ale pozvolna viry opouštějí. Naopak země, jež hlásily...

Řádí nachlazení i chřipka

Čekárny lékařských pohotovostí jsou plné lidí, které během vánočních svátků sklátily virózy či angíny. V Ostravě se počet pacientů s akutními respiračními...

Výběr článků

Načítám