Hlavní obsah

Kubera: Klause by mohla vystřídat jeho žena Livia, lidé by ji zvolili

Právo, luk

Prezidenta Václava Klause by na Hradě mohla v roce 2013 vystřídat jeho manželka Livia Klausová. V pondělí se o ní zmínil teplický senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Livia Klausová

Článek

„Jsem přesvědčen, že Livia Klausová, pokud by byla přímá volba, je schopna bez velkých vynaložených finančních prostředků vyhrát,“ uvedl v ČT. Kubera je přitom proti přímé volbě.

Klaus, který už nemůže kandidovat potřetí, není příznivcem přímé volby hlavy státu, řekl jeho kancléř Jiří Weigl s tím, Česko bylo podle Klause vždy parlamentní a ne prezidentskou republikou. Prezident se podle kancléře domnívá, že primární legitimitu v zemi nese parlament. [celá zpráva]

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus a manželkou Livií čeká na příjezd slovenského prezidentského páru.

„Zavedení přímé volby hlavy státu by bez podstatných změn ústavy a volebního zákona byl nepromyšlený krok, který by dále oslabil možnost efektivního vládnutí v naší zemi, rozkolísal by politickou scénu a nevyřešil žádný ze skutečně závažných problémů, před nimiž naše veřejnost stojí,“ tlumočil Weigl Klausův názor v Senátu, kde se v pondělí konala konference k přímé volbě. O ní jedná vládní koalice s ČSSD.

Anketa

Byla by Livia Klausová vhodnou kandidátkou na post hlavy státu?
Ano
19 %
Ne
81 %
Celkem hlasovalo 19598 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám