Hlavní obsah

Paroubková vystoupila z ČSSD kvůli Haškovi i Sobotkovi

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Petra Paroubková, manželka bývalého předsedy soc. dem. Jiřího Paroubka, vystoupila z ČSSD. Vadí jí oba kandidáti na post lídra největší opoziční strany. Jihomoravský hejtman Michal Hašek je podle Paroubkové provinční politik, úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka pak prý jen mlčí a nekoná. Pokračuje tak úprk Paroubkových nejvěrnějších z ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra Paroubková

Článek

Paroubková vystoupení z ČSSD oznámila stranické tajemnici esemeskou, poté doporučeným dopisem a nakonec veřejnosti prostřednictvím manželova webového portálu vasevec.cz. V odůvodnění si nejprve vzala na paškál Haška. Podle Paroubkové prý nasliboval v naději, že bude předsedou ČSSD, desítkám lidí ministerské posty.

Přímo smrtelným Haškovým hříchem ale bylo odstranění Paroubkova přítele Petra Bendy z čela ústecké krajské ČSSD a jeho nahrazení Arnem Fišerou. „Co však na M. Haškovi odsuzuji, jsou mafiánské praktiky, které se pojily s volbou A. Fišery na předsedu ústecké organizace,“ píše Paroubková.

Hašek podle bývalé první ženy ČSSD před sjezdem zmizel ve svém kraji a mlčí k vládním reformám i skandálům. „Holt někdo prostě navždy zůstane provinčním politikem, který se chce zalíbit všem. A s tím já nechci mít nic společného,“ zavrhla Paroubková Haška, který se podle ní paktuje s Věcmi veřejnými a ministrem dopravy Vítem Bártou.

Hašek nechtěl na výroky obšírněji reagovat. "Drtivá většina našich členů je v ČSSD kvůli myšlenkám a idejím, které dlouhodobě prosazujeme, nikoliv kvůli aktuálnímu personálnímu složení vedení, které se v čase logicky mění,“ vzkázal ale Paroubkové.

"Sobotka mlčí"

Paroubková odsoudila také Haškova rivala Sobotku. „Jako úřadující předseda strany také mlčí, snaží se být nekonfliktním. Pochválit protivládní demonstraci zkrátka nestačí. Pánové spolu drží basu a místo sebe nechají mluvit prezidenta V. Klause a jiné,“ uvedla.

Navíc Paroubková obvinila oba kandidáty na post předsedy ČSSD, že se ve skutečnosti "za oponou" domlouvají na rozdělení moci prostřednictvím zákulisních hráčů. Podle manželky exšéfa soc. dem. se velmi často scházejí v pražském hotelu Four Seasons advokát Radek Pokorný zastupující Sobotku a exmanažer ČSSD Jaroslav Tvrdík hájící Haškovy zájmy. „Jednají o rozdělení pole působnosti po volebním sjezdu,“ soudí Paroubková.

Paroubková dokonce tvrdí, na základě informací „důvěryhodného zdroje“, že si je prý Hašek vědom malé šance uspět v klání o post předsedy ČSSD tento pátek na sjezdu v Brně. „Proto se Tvrdík s Pokorným domluvili a M. Hašek se stane rád prvním místopředsedou. Samozřejmě pokud Sobotka vyhraje. Možná se mezitím domluvili už zase nějak jinak. Hlavně, že si kluci rozumí,“ uvedla Paroubková.

Paroubkovci k socialistům?

Manželka bývalého šéfa ČSSD i přes odchod z řad největší opoziční strany deklaruje, že nadále zůstává smýšlením socialistkou. „Nadále mi na principech sociálního státu záleží. Ale to už nemluvím o současných kandidátech na předsedu strany,“ dodala.

Pozoruhodné je, že Paroubková není první z věrných bývalého předsedy, kdo opustil řady ČSSD a přitom zůstal "smýšlením socialistou". Jiří Vyvadil, někdejší Paroubkův poradce v Lidovém domě, v lednu opustil řady soc. dem. a vstoupil do České strany národně socialistické 2005.

Vyvadil už jednou členem socialistické strany byl, pak ale zamířil do ČSSD. Ostatně i samotný Paroubek byl za normalizace členem Československé strany socialistické. Představitelé ČSNS 2005 se nyní podle Vyvadilových vyjádření na Facebooku netají představou, že by Paroubka přetáhli do své strany.

Samotný Paroubek odmítl jasně sdělit, zda se také chystá ČSSD opustit. „V tuto chvíli bych to nechal bez komentáře,“ řekl na dotaz serveru Týden.cz. Zároveň si postěžoval, že nebyl na sjezd soc. dem. pozván. To ale Lidový dům vyvrací. „Jiří Paroubek byl pozván jako poslanec PSP ČR,“ sdělil v pondělí Právu mluvčí ČSSD Martin Ayrer.

Reklama

Výběr článků

Načítám