Hlavní obsah

Pospíšil si vybral za náměstka Daniela Voláka

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Po čtrnácti dnech hledání má ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) jasno v tom, kdo bude jeho novým náměstkem. Poté, co dosavadní náměstek Jan Kubata usedl do poslaneckých lavic místo nastupujícího velvyslance v USA Petra Gandaloviče, má na ministerstvo nastoupit právník Daniel Volák (46).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Právu to potvrdil Pospíšil. Volák je členem ODS a do loňska byl starostou Litvínova. Tam proslul v boji proti zneužívání sociálních dávek. S jeho jménem je také spojen vnitrostranický puč v tamní organizaci ODS. Část jejích zastupitelů v březnu 2009 odvolala z funkce tehdejšího starostu Milana Šťovíčka a zvolila Voláka.

Zatímco lidé kolem Šťovíčka říkali, že k sesazení z funkce došlo proto, že nešel na ruku podnikatelské skupině z ODS, lidé spojení s Volákem tvrdili, že se Šťovíček nedokázal vypořádat s nepřizpůsobivými občany. Šťovíček z ODS odešel a dnes je poslancem za VV.

Ještě počátkem března Pospíšil Právu řekl, že náměstkem by měl být nejen právník, ale také člověk se zkušeností s vězeňstvím. Volák jako advokát se ale specializuje – alespoň podle svého životopisu – na správní a finanční právo, veřejné zakázky, stavební řízení a insolvenci.

Ministr tehdy Právu řekl, že několik tipů musí probrat i s premiérem a šéfem ODS Petrem Nečasem. Spekuluje se, že Pospíšil ustoupil při výběru zájmům části vlastní strany. Nasvědčuje tomu i to, že s vězeňstvím by měl radit ministrovi Kubata.

Reklama

Výběr článků

Načítám