Hlavní obsah

Slezl sníh a odkryl odpadky u silnic

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svázané i na půl vysypané pytle s odpadky, pneumatiky, stará kamna, vymlácené televizory, postele či haldy sutě. S mizícím sněhem se u silnic objevuje vše, co lidé během zimy ukryli ve škarpách pod jeho příkrov.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Článek

„Co prohospodaříme na tomto úklidu, o to méně zbyde na opravy komunikací,“ řekl Petr Zima ze Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Ohroženy proměnou na černé skládky jsou podle silničářů především silnice nižších tříd, kde je tradičně menší provoz, dále odstavná parkoviště a také dálniční sjezdy.

„Nejvíce nepořádku bývá podél silnic tam, kam se dá nepozorovaně zajet,“ potvrdil vedoucí zimní údržby v Karlovarském kraji Josef Bulka.

„Například u silnice mezi Sokolovem a Kraslicemi u odbočky na Boučí vytvořili motoristé velkou černou skládku. Instalovali jsme tam závoru, ale ani to nepomohlo. Skládka teď leží před závorou,“ sdělil.

Geneze nelegální skládky...

„V příkopech nejsou jen odpadky, které lidé vyhodí cestou v igelitové tašce z auta. Celkem pravidelně se nám tu objevují ledničky, staré gauče, pračky a samozřejmě pneumatiky. To je takový evergreen. Bohužel se stále častěji stává, že někdo zajede do méně frekventovaného místa a tam se zbaví třeba stavebního odpadu z rekonstrukce své nemovitosti. Je pravidlem, že v takovém místě se během chvíle objeví další podobné nepořádky, a máme tu neřízenou skládku,“ uvedl Zima.

Někde se to i prodraží. Tento týden například neznámý člověk vysypal na odstavném parkovišti nedaleko Svitav desítky kilogramů bílého prášku. „Hasiči pracovali na místě standardně, jako by zasahovali u nebezpečné látky, v přetlakových oblecích,“ připomněla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Záchranáře obávající se případného nebezpečí z této chemikálie čekaly přímo manévry, než se naštěstí prokázala její neškodnost. „Policisté museli parkoviště z bezpečnostních důvodů uzavřít na více než osm hodin,“ uvedla Právu policejní mluvčí Anna Štegnerová. Na místo nakonec musela dorazit speciální laboratoř z Lázní Bohdaneč u Pardubic.

Mrtvá zvířata a tuny plastů

Doslova vše, na co si jen člověk vzpomene, prý nacházejí silničáři z Moravskoslezského kraje v blízkosti silnic či odpočívadel při úklidu po zimě.

Opakuje se to každý rok. Jakmile roztaje sníh, objeví se kolem silnic všechno, co sem lidé naházeli a vysypali.

„Pneumatiky, komunální odpad, ledničky, kusy nábytku, stará křesla, součástky aut, jako jsou poklice a nárazníky, oblečení, či spíše hadry,“ vyjmenoval část nálezů v příkopech podél cest technicko-provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák. Občas prý čety silničářů najdou i uhynulá zvířata. „Na ně ale voláme specializované firmy,“ dodal.

„S úklidem příkopů a okolí silnic už jsme začali. Opakuje se to každý rok. Jakmile roztaje sníh, objeví se kolem silnic všechno, co sem lidé naházeli a vysypali. Stačí projet některými úseky, obvykle přitom nedaleko obydlených míst, a člověk nestačí zírat,“ potvrdil jednatel správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka. Výjimkou podle něho není ani nebezpečný odpad.

„Střílel bych od boku, kdybych měl říci, kolik se toho po příkopech posbírá. Něco se sebere a naloží ručně, existují i speciální vysavače,“ dodal. Doslova tuny plastů pak sbírají silničáři na odpočívadlech a autobusových zastávkách a tam, kde se zdržují kamióny. Naproti tomu se tolik neukazují dříve časté modré pytle s odpadem od západních sousedů.

„Klientela z Německa už k nám tolik nejezdí, protože nákup potravin ani benzínu už se jim tu nevyplatí,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Stříbro Miroslav Sedláček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám