Hlavní obsah

Petici požadující odvolání Johna už podepsalo 20 tisíc policistů

Právo, Josef Koukal

Policejní odboráři už mají splněno. Hranice 20 tisíc podpisů v petici za odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV), kterou si vytyčili v polovině února, dosáhli s předstihem. Podpisová akce pokračuje do úterý, pak archy odešlou premiérovi Petru Nečasovi (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Máme zhruba 20 tisíc podpisů, z toho asi šest tisíc přišlo poštou v posledních několika dnech,“ prozradil Právu předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek. Právě on v únoru prohlásil, že méně než dvacetitisícovou podporu petiční akce by považoval za neúspěch.

Do již vybraných dvaceti tisíc podpisů zatím nejsou zahrnuti hasiči, kteří vybrané archy dodají příští týden. Nedůvěru ministrovi tak zatím podle dostupných dat vyslovila více než třetina ze 41 tisíc policistů a dalších osmi tisíc občanských zaměstnanců resortu. Hasičů je v republice celkem kolem 9,5 tisíce. John včera telefony nezvedal a na SMS dotazy ohledně petice nereagoval.

Požadavkem na odvolání ministra reagovaly odborové svazy na letošní snížení platů policistů a hasičů, které podle nich přesáhlo slibovanou hranici zhruba šest procent z platových tarifů zaměstnanců. Ti totiž přišli také o rizikové příplatky a odměny, takže reálný pokles čistých mezd činil v prvních měsících letošního roku až 18 procent. Odborářům se také nelíbí údajná nekompetentnost Johna ve vedení vnitra a nedostatečný respekt k policistům a hasičům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám