Hlavní obsah

Krávu z jímky hasiči vyzdvihli jeřábem spuštěným přes střechu kravína

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liptál

Březí krávu spadlou do hluboké sběrné jímky zachraňovali v sobotní dopoledne hasiči v Liptálu na Vsetínsku. K zásahu museli povolat speciální vyprošťovací vůz s jeřábem. K pádu došlo zřejmě už během noci, kdy se dvě zvířata dostala z výběhu uvnitř kravína.

Článek

„Jedna kráva se zaklínila u vchodu a druhá se propadla otvorem do částečně kryté velké sběrné jímky kravína,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Při příjezdu hasičů byla až po krk ve výkalech a při vysílení jí hrozilo utonutí. Zraněná naštěstí nebyla, což se prokázalo po odčerpání jímky.

Velitel zásahu si nechal na místo vyslat speciál lezecké skupiny ze Zlína, ve kterém je vyprošťovací trojnožka s dostatečnou nosností. Manipulační prostor pro vyproštění však byl příliš malý a trojnožku nebylo možné použít.

Po prvním neúspěšném pokusu záchranáři povolali k události speciální jeřáb z Otrokovic. „S družstevníky jsme se dohodli, že krávu vytáhneme jeřábem spuštěným přes střechu kravína. Nejdříve jsme vyřezali do sendvičové střechy otvor na spuštění háku jeřábu. Poté slezl do jímky velitel zásahu s jedním ošetřovatelem,“ uvedl mluvčí. Zvíře bylo naštěstí klidné, oběma mužům se tak podařilo nasadit zvedací popruhy a po chvíli jej už mohl jeřáb vyzdvihnout.

Další záchranáři následně zakryli jímku trámy a březí krávu spustili do bezpečného prostoru.

„Po celou dobu záchranné akce bylo zvíře velmi klidné a nebylo nutné aplikovat zklidňující medikamenty,“ dodal mluvčí s tím, že po vytažení odešla kráva k ostatním zvířatům k rannímu krmení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám