Hlavní obsah

Vondra postavil kvůli zásahu v ČT mimo službu šéfa Vojenské policie a dva důstojníky

Právo, Novinky, ČTK, Jana Perglerová
Praha
Aktualizováno

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) postavil kvůli pátečnímu zásahu v budově České televize mimo službu šéfa Vojenské policie Vladimíra Ložka a další dva důstojníky, kteří byli přímo odpovědni za způsob provedení zásahu. V sobotu o tom informoval mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Podle Vondry byl zákrok neadekvátní dané situaci. Všichni tři budou mimo službu až do vyšetření případu.

Foto: ČTK

Do sídla České televize v Praze vtrhla asi desetičlenná skupina ozbrojených příslušníků vojenské policie.

Článek

Vojenská policie odnesla z kanceláře reportéra Karla Rožánka sedm pytlů s tiskovinami. Byl v nich však také například tácek od párku s hořčicí, řekl v sobotu ráno na Radiožurnálu redaktor Luboš Rosí, který s Rožánkem sedí v kanceláři.

Šéf zpravodajství Karel Novák v sobotu ráno opět řekl, že "pátrání po Krejčíkově spisu mohla být záminka. Odnesli si notesy, poznámky, adresy a další listiny, ze kterých se dá zjistit, na jakých věcech kolem obrany redaktoři teď pracují".

ČT se bude bránit právní cestou. Novák dále řekl, že požádá o vydání zabavených věcí a připraví stížnost adresovanou premiérovi Petru Nečasovi. V pondělí ČT podá trestní oznámení na Vojenskou policii.

Generální ředitel České televize Jiří Janeček už poslal dopis ministru obrany, státnímu zastupitelství a Vojenské policii. Ředitelka kanceláře náčelníka Vojenské policie Michaela Cvanová na Radiožurnálu řekla, že k jistému pochybení při vstupu do budovy mohlo dojít. "Budovu hlídala soukromá agentura se psem, a to zasahující vyhodnotili jako rizikové," uvedla.

Desítka vojenských policistů, v kuklách a se samopaly, vtrhla v pátek večer do budovy zpravodajství České televize. Na základě soudního příkazu hledali spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve redaktor Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Téměř pět hodin prohledávali jednu z kanceláří, odkud před půlnocí odnesli pytle s technikou a dokumenty tří redaktorů. [celá zpráva]

Po rozhovoru s náčelníkem Vojenské policie brigádním generálem Vladimírem Ložkem ministr obrany rozhodl o jeho postavení mimo službu až do vyšetření případu, uvedl Pejšek. "Dále budou postaveni mimo službu plukovník Drahoslav Blažek a major Jaroslav Kolář, kteří jsou přímo odpovědni za způsob provedení policejního zásahu," dodal.

Podle šéfredaktora Nováka je demonstrace síly, kterou vojenští policisté předvedli, naprosto nepřijatelná. Zabavili počítače, zápisky, kazety, vizitky a telefonní čísla redaktorů, kteří pracují na kauzách dotýkajících se bezpečnostních složek i ministerstva obrany.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Podle mluvčího Vojenské policie Jana Čermáka se policisté snažili "zajistit důkazy ve věci důvodného podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace".

Vedoucí kanceláře náčelníka VP Michaela Cvanová v pátečním pořadu ČT Události, komentáře trvala na tom, že zákrok byl v souladu se zákonem. Policisté podle ní byli ozbrojeni kvůli tomu, že budovu ČT hlídá soukromá bezpečnostní služba. Připustila však, že zásah možná nebyl přiměřený. "Zásahem mohlo dojít k pochybení. Demonstraci síly si nemůžeme dovolit, kvůli jednomu papíru to bylo zbytečné," řekla.

Spis v roce 2007 vedl k odchodu bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka z funkce. Rožánek měl dokument nebo jeho kopii k dispozici a informoval o něm v České televizi.

Rožánek v rozhovoru pro server iHNed.cz, pořízený několik hodin před policejním zásahem, uvedl, že v době, kdy materiál získal, tedy počátkem letošního roku, věděl, že je odtajněný. Údajně mu to potvrdil i ministr obrany. Nyní prý už dokument nemá. "Pravděpodobně jsem ho vyhodil se starými papíry. Já to odvysílal a tím ten dokument už pro mě neměl žádnou cenu, abych ho dál schovával," dodal.

Ke Krejčíkově odchodu z čela vojenské tajné služby v roce 2007 vedl diskreditační materiál na náměstky tehdejší ministryně Vlasty Parkanové (nyní TOP 09, dříve KDU-ČSL). Získávání údajů prý řídil přímo Krejčík, který to ale popírá. Podle něj je materiál falzifikát, Krejčík už kvůli tomu podal trestní oznámení na neznámého pachatele. O kauze vypovídal 3. března před sněmovním branným a bezpečnostním výborem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám