Hlavní obsah

Klaus: Snadnost změn v reformě je pro mě nepříjemným překvapením

• Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se v pátek po summitu v Bruselu pozastavil nad zásadními změnami v návrzích důchodové reformy. Podotkl, že snadnost, s jakou vláda postoj změnila, je pro něj nepříjemným překvapením. Premiér Petr Nečas (ODS) se s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) nezávisle na sobě shodli, že o zásadní změnu nejde.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Je samozřejmě lepší, že to bude takhle, snad, než jak to bylo navrhováno dříve," podotkl Klaus. „Ale ta snadnost, s jakou vláda nebo alespoň koaliční devítka za pár dní změnila dost radikálně svůj postoj, pro mě je spíše nepříjemným zjištěním. To znamená, že nějaké hluboké přesvědčení o správnosti toho předchozího návrhu pravděpodobně neexistovalo," řekl prezident.

„Já jsem kritizoval (na původním návrzích) několik věcí. Jednou věcí je spletení dohromady důchodové reformy s reformou daňovou. Dále jsem kritizoval samu tu důchodovou reformu," dodal prezident.

Koalice se po Klausově kritice z konce minulého týdne, v jejímž rámci si stěžoval na nepromyšlenost a unáhlenost reformy penzijního systému, vrátila ve čtvrtek odpoledne k jednacímu stolu a během několika hodin svůj původní návrh změnila. [celá zpráva]

Nižší sazbu zvýšit, vyšší snížit

Namísto původně avizovaného sjednocení sazby DPH na 20 procentech, čímž má být pokryt výpadek v systému vyplácení penzí, se koaliční lídři dohodli na 17,5 procentech, a to od roku 2013. V příštím roce se zvedne nižší sazba z 10 na 14 procent. Horní sazba zůstane na 20 procentech a v rámci sjednocení se sníží na daných 17,5 procenta v roce 2013.

Původně koalice počítala s výnosem kolem 60 miliard, po změnách by výnos v roce 2012 měl činit 26 až 27 miliard korun. V dalších letech by měl klesnout o zhruba čtyři miliardy, což chce vláda kompenzovat státními úsporami.

Mám plné pochopení pro to, že pan prezident toho má moc, vláda na systémové změně penzijní reformy nezměnila nic.

„O žádnou radikální změnu penzijní reformy se nejedná. Její důchodová část zůstala naprosto stejná," řekl Nečas. Vláda podle něho jen změnila některé kroky, čímž klesla finanční náročnost reformy. „Věci veřejné odstoupily od výjimek, ale opakuji, nejde o radikální změnu," dodal.

„Mám plné pochopení pro to, že pan prezident toho má moc, takže neměl šanci si všimnout, že vláda na systémové změně penzijní reformy nezměnila nic. Upravila pouze parametry pro financování transformačních nákladů penzijní reformy," řekl Kalousek.

Klaus v závěru minulého týdne vyjádřil nelibost nad důchodovou reformou, jak ji koalice navrhla. Podle něj vznikla verze velmi rychle a nebyla prodiskutována v odborných kruzích, navíc ji ani nechápou občané. Vadilo mu rovněž zvýšení daní, se kterým měli problém i zástupci Nezávislé ekonomické rady vlády (NERV), která kabinetu zdarma předkládala návrhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám