Hlavní obsah

Nový Bydžov se chystá na shromáždění nacionalistů

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Bydžov

Zabedněné výlohy některých obchodů, do bezpečí uklizené odpadkové koše či masivním řetězem připevněné poutače na chodnících. To byl v pátek obrázek centra Nového Bydžova na Královéhradecku, kam se na sobotní shromáždění chystá několik set příznivců krajní pravice a jejich odpůrců.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Výlohy lékárny na novobydžovském náměstí skryly v pátek dřevěné desky.

Článek

Mimořádný zavírací den ohlásila místní pobočka České pošty. „Je to skutečně kvůli tomu pochodu. Měli jsme strach, aby nám demonstranti něco neponičili, kdyby k něčemu došlo. Nechat zavřenou pobočku nám doporučila i policie,“ řekla Právu vedoucí provozovny.

Na Masarykově náměstí, kde své shromáždění uskuteční Dělnická strana sociální spravedlnosti Tomáše Vandase, zůstanou v sobotu skryty pod dřevěnými deskami výklady například lékárny U Bílého páva nebo prodejny bot. „Jen ať to zabední, je to jistější. Bůhví, co se sem chystá za svoloč. Když se začnou mezi sebou prát, pochybuju, že to policie zvládne,“ konstatoval postarší muž pokuřující na náměstí.

Ministr vnitra Radek John (VV) v pátek přijel do Hradce Králové, aby se přesvědčil, jak je na bydžovskou událost nachystána krajská policie. „Jsem velmi uklidněn opatřeními, která byla přijata,“ řekl.

Pokud se v Bydžově něco stane, ponese za to odpovědnost pan Vandas, protože on tam hledá eskalaci, násilí a krev.

Náklady na sobotní zásah, při němž má být nasazeno několik set příslušníků různých policejních složek včetně vrtulníku a vodního děla, odhadl John na stovky tisíc korun.

„Dnes při debatě s místními policejními odboráři o rozpočtu padl návrh, že podobné zásahy by měl někdo zaplatit. Pochopitelně by extrémisté měli uhradit to, co my kvůli nim musíme dělat. Jenže to se samozřejmě nestane, policie musí zajistit bezpečnost ze zákona. Ale konstatuji, že extrémistická strana pustila žilou státnímu rozpočtu a o ty stovky tisíc budeme všichni chudší. A pokud se v Bydžově něco stane, ponese za to odpovědnost pan Vandas, protože on tam hledá eskalaci, násilí a krev,“ poznamenal.

Starosta Romy do bezpečí neuklidil 

Podle jeho slov bude pod policejní ochranou i romská komunita, která v Bydžově žije. „Je to jeden z úkolů policie a bude splněn. Jiná věc je, že pan starosta měl vyvézt romské rodiny z města, o což byl požádán ve čtvrtek,“ konstatoval John.

Starosta Bydžova Pavel Louda (ODS) reagoval, že to by nebylo reálné ani účelné. „Celou dobu mi Romové tvrdili, že mají všechno zajištěné. Na poslední chvíli pak chtěli pomoc, ale už se s tím nedalo nic dělat. Navíc jsem přesvědčen, že v Bydžově budou pod ochranou policie a tedy ve větším bezpečí,“ řekl Právu starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám