Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupce: Johnovy výroky kvůli Rampulovi jsou nepatřičné

Právo, Radim Vaculík

Výrok ministra vnitra Radka Johna (VV) o možných politických důvodech v souvislosti se středečním návrhem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na odvolání šéfa pražských vrchních žalobců Vlastimila Rampuly je nešťastný a v rozporu se slibovanou nezávislostí státního zastupitelství. Právu to ve čtvrtek řekl sám nejvyšší žalobce Zeman, který zároveň odmítl, že by za jeho nynějším návrhem na sesazení Rampuly stálo nějaké politické pozadí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

John přitom ve středu uvedl, že by náhlou změnu na vrchním státním zastupitelství v momentě nastartování šetření řady závažných obvinění považoval za varovný signál, ovlivněný spíše politickými než odbornými důvody.

V podobném duchu ministr podle svých slov hovořil o Zemanově návrhu i na včerejším jednání lídrů koaličních stran v rámci tzv. K9 a jeho názor prý všichni akceptovali.

„Pan Rampula má v této chvíli velmi blízko k vyšetřování významných politických kauz, jako je Promopro a z toho hlediska by v této chvíli jeho odvolání mohlo vypadat jako odvolání člověka, který vyšetřuje citlivé kauzy. To jsem řekl na K9 a myslím si, že v TOP 09 tam byla naprostá shoda a ani v ODS nebyl rozpor,“ řekl Právu John. Dodal, že lídři vládní koalice v této věci nedělali žádné závěry či usnesení.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula

John by prý byl velmi nerad, aby nynější postup nejvyššího žalobce nevypadal jako signál, že kdo vyšetřuje politicky citlivé kauzy, včetně těch, které se týkají ODS, tak je odvoláván.

„Žádné politické pozadí za tím pochopitelně není. Pravé důvody jsem již uvedl a žádné jiné nejsou. V mém návrhu jsou podstatně více rozvedeny, ale já je vzhledem k tomu, že bude správní řízení, odkrývat nebudu, já hraju fair-play,“ reagoval na to Zeman.

Nejde mu to dohromady

„Přijde mi takové zvláštní, že postačí podat návrh na personální opatření, které nikdo ani nezná, ještě ani nezačne běžet správní řízení a tento návrh se stane předmětem politické diskuse. A to i přesto, že je zde avizovaná snaha o nezávislost státního zastupitelství. To mi nejde nějak moc dohromady,“ narážel Zeman na fakt, že post nejvyššího žalobce přijímal s příslibem, že nebude čelit žádným politickým vlivům či nátlakům.

Navíc je podle něj nebezpečné, že jakákoli politická diskuse o jeho návrhu na odvolání Rampuly je nepřímým ovlivňováním správního orgánu, který má o žádosti Zemana rozhodnout. Tím je přitom ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) (vlevo) uvedl Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce.

„Jako šťastný krok (výroky Johna) to úplně nevidím, hlavně z hlediska té proklamované nezávislosti. Doufám, že to byl jen nešťastný výrok, poněvadž jestli by to bylo myšleno vážně, tak je to rozpor mezi tím, co se proklamuje a co se pak činí. Mě to zamrzelo,“ kontroval Zeman.

John v této souvislosti odmítl, že by chtěl někoho jakkoli ovlivňovat, jen prý upozorňuje na možná nebezpečí v souvislosti s vyšetřováním velmi citlivých politických kauz.

„Rozhodně ale nepodezírám pana Zemana z nějakých nečestných a nečistých úmyslů. Jen říkám, že z mého úhlu pohledu se mi to zdá jako nepříliš dobrý signál ve chvíli, kdy se vyšetřují tyto kauzy,“ dodal ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám