Hlavní obsah

Klasnová tvrdě kritizovala manžela Bártu za totalitu ve Věcech veřejných

Pár měsíců po svatbě Kateřiny Klasnové a Víta Bárty (oba funkcionáři VV) a ještě kratší dobu od propadu Věcí veřejných v senátních a komunálních volbách se Klasnová rozhodla vzdát postů ve straně a opustit ji. Důvodem nebyl ani vnitřní stav VV ani nepříznivý dojem, že si pár dělá z politiky rodinný podnik, ale její nespokojenost s chováním manžela.

Foto: Petr Horník, Právo

Svého dlouholetého partnera Víta Bártu si vzala Kateřina Klasnová začátkem července na zámku Mcely.

Článek

V rezignačním dopise si stěžovala na aroganci Bárty a jeho opomíjení demokratických principů. Klasnová si nakonec rezignaci rozmyslela.

Klasnová ve svém rezignačním dopise z 30. října adresovaném předsedovi VV Radku Johnovi, jeho zástupci Jaroslavu Škárkovi i Bártovi uvedla, že k vystoupení ze strany ji „vede naprostá ignorance elementárních principů uvnitř strany, naprostá nekomunikace ze strany VB (iniciály Víta Bárty)“.

Podle čtvrteční MF Dnes Klasnová pravost dopisu nezpochybnila, pouze jej odmítla komentovat.

„Na moje opakované prosby, aby se sešla interní porada, naprosto nereaguje, zcela samovolně určuje další směrování strany, aniž by se ptal na názory kohokoli z ‚interního‘ týmu. Dřív jsme si alespoň trochu hráli na nějakou demokracii a měla jsem aspoň trochu pocit, že jsem skutečně místopředsedkyně strany, spoluvytvářím program a směrování VV a můžu něco ovlivnit,“ zdůvodňovala svůj odchod nejužšímu vedení místopředsedkyně Sněmovny.

V březnu už Klasnová dělala muži snídani

K tomu dodala, že už nechce nadále hrát pasivní figurku na šachovnici Víta Bárty. V závěru dopisu pak doplnila, že se nedokáže smířit s pasivní rolí ‚tváře‘ VV.

„Upřímně mě mrzí, že ve VV funguje takováto totalita a myslím, že není dobře, že VB absolutně ignoruje názory a nápady ostatních lidí ve VV, alespoň těch z nejužšího týmu,“ upřesnila dále své důvody k odchodu Klasnová.

Vedení zároveň ubezpečila, že posty poslankyně a zastupitelky na Praze 1 bude nadále svědomitě vykonávat a nechce dělat potíže.

Adresáti dopisu se listu odmítli vyjádřit. Pouze Bárta se ve čtvrtek ráno rozhoupal k reakci na nařčení o totalitních praktikách ze strany manželky. „Jediné, co vám mohu říct, je to, že jdu právě snídat, a tu snídani mi udělá moje žena,“ reagoval v ranním vysílání ČT Bárta.

Reklama

Výběr článků

Načítám