Hlavní obsah

Sporný šéf ústeckých žalobců si přál být soudcem, ale odmítli ho

Právo, Radim Vaculík
Ústí nad Labem

Jeden ze dvou současných šéfů ústeckého krajského státního zastupitelství Jiří Křivanec sice odmítl i přes únorovou veřejnou výzvu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) rezignovat na svou funkci, nicméně v justiční praxi zcela ojedinělé dvojvládí v Ústí mínil vyřešit kompromisem – chtěl se stát soudcem.

Foto: Archiv Právo, Právo

Jiří Křivanec

Článek

V tichosti se prý domluvil s předsedou ústeckého krajského soudu Milanem Kohoutkem na tom, že by mohl obléct talár u Okresního soudu v Mostě, kde Křivanec bydlí. Jenže tento týden Křivanec se svými plány narazil.

Soudcovská rada mosteckého soudu totiž v pondělí vyslovila nesouhlas s přidělením Křivance k tomuto soudu. Právu to ve středu potvrdil jeden z členů rady, soudce Rudolf Malý, ale nechtěl blíže upřesnit důvody, proč Křivance v Mostě nechtějí.

Nikam nejde

Podle důvěryhodného zdroje Práva z justičního prostředí mostečtí soudci považovali přidělení Křivance k nim za jakousi trafiku pro tohoto žalobce, což se jim nelíbilo.

Přestože rozhodnutí soudcovské rady je pouze doporučující a pro předsedu krajského soudu není závazné, Kohoutek mostecké kolegy vyslyšel a Křivance na jmenování soudce nenavrhl.

Křivanec ve středu připustil, že o možnosti být soudcem jednal. „Tato varianta už ale samozřejmě padla, takže o jmenování soudcem již neuvažuji,“ řekl ve středu Právu.

Křivanec na sebe upozornil předloni v únoru, když odvolal z postu šéfa liberecké pobočky ústeckého zastupitelství Adama Bašného, který tehdy veřejně kritizoval postup žalobců v kauze někdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Stále tak platí situace, že v Ústeckém kraji mají státní zástupci hned dva šéfy – Křivance a také Jana Jakovce, který se nyní do funkce vrátil poté, co vyhrál svůj soudní spor s Pospíšilem kvůli svému nezákonnému odvolání z března 2008.

„Rozhodnutí, jak dál, je samozřejmě na ministru spravedlnosti, který jediný rozhoduje o jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců. Já už jsem se vyjádřil, že o rezignaci neuvažuji,“ řekl ve středu Právu Křivanec.

Ministr už Právu dříve sdělil, že když Křivanec dobrovolně funkci neopustí, zahájí ministerstvo správní řízení o zrušení jeho jmenování z roku 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám