Hlavní obsah

Jakl: Klausovi bych navrhl, aby důchodovou reformu vrátil

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vláda nezmění svůj plán důchodové reformy spojené se zvýšením DPH, prezidentův tajemník Ladislav Jakl by Václavu Klausovi navrhl, aby příslušné zákony vrátil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

Článek

Jakl ve středu uvedl, že Klaus nikdy dopředu neavizuje, zda ten či onen zákon podepíše. „Já bych byl určitě tím, který by navrhoval, aby to vrátil. Aby umožnil tu debatu ještě alespoň jednou přehodnotit a něco si z té debaty vzít,“ řekl Jakl v Radiožurnálu.

Pokud by však koalice byla jednotná, může svými 118 hlasy ve 200členné Sněmovně případné prezidentské veto snadno přehlasovat.

Jakl si přitom nemyslí, že se Klaus do takové situace dostane, „protože z vlády i z příslušného ministerstva už zaznívají hlasy, že něco na té prezidentově kritice bude a že by bylo dobré ještě některé věci znovu prodebatovat“, uvedl prezidentův tajemník.

Klaus podle Jakla opozici nenahrává

Podle Jakla by teď vláda měla couvnout „o tři kroky zpátky“ a buď vyjasnit vztah mezi poplatníkem, důchodcem a státem, a nebo raději nedělat žádnou reformu a pouze současný systém upravit v několika parametrech.

Hrad kabinetu vyčítá, že prý nebylo řečeno, zda stát v budoucnu lidem nechá víc peněz, aby se mohli na důchod připravit, nebo zda se chce „i nadále starat o naše dobra“.

„Vláda vlastně signalizuje mladým třiceti pětatřicetiletým: nemusíte spořit, investovat, protože vláda to udělá tím, že vycucá od všech lidí peníze,“ poznamenal Jakl.

Prezidentův tajemník jednoznačně odmítl, že by Klaus nyní nahrával opozici. Ještě nedávno byl podle něj kritizován, že příliš straní vládě. „Myslím, že na to pan prezident kašle,“ dodal Jakl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám