Hlavní obsah

Klaus dostal od vlády mandát pro summit v Bruselu o Libyi

Vláda Petra Nečase (ODS) ve středu schválila mandát, se kterým pojede v pátek prezident Václav Klaus na mimořádný summit EU k dění v Libyi a v severní Africe. Novinářům to po jednání vlády řekl Nečas. Klaus už dříve zdůraznil, že nesouhlasí s případnou vojenskou pomocí povstalcům proti režimu vůdce Muammara Kaddáfího.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Co se týče případných úvah o krocích, které by měly být, tak my jsme jednoznačně zastánci toho, že by se tak mělo dít pouze se souhlasem Rady bezpečnosti OSN," podotkl premiér. V poslední době se například mluvilo o vyhlášení bezletové zóny nad Libyí, posvětit by ji ale měla podle vlády Rada bezpečnosti OSN. Ta není ale jednotná, Rusko a Čína, které disponují právem veta, jsou vůči tomu skeptické.

Nečas uvedl, že diskuse na pátečním evropském summitu se nebude týkat jen Libye, ale celé severní Afriky. V souvislosti s Libyí připomněl, že EU už 21. února odsoudila násilí a žádala jeho okamžité ukončení. "Na evropské úrovni jsme podpořili přípravu sankcí," řekl Nečas.

Praha si je podle něj vědoma dopadů libyjské krize například z hlediska energetické bezpečnosti a nárůstu cen ropy.

Ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že jednání a závěry pátečního summitu budou připravovat ministři zahraničí EU, kteří se sejdou už ve čtvrtek. "Cílem je mít několik srozumitelných politik a kroků, které EU podnikne ve vztahu k situaci v regionu. Zvažované návrhy a varianty směřují především do humanitární oblasti, oblasti ekonomické a podpory transformace," sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Mezinárodní společenství by podle české diplomacie mělo jednat koordinovaně, proto budou ve čtvrtek o tématu jednat i ministři zahraničí členských zemí NATO v Bruselu. Páteční summit pak vezme v potaz i jejich diskusi, dodal Kolář.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) už dříve uvedl, že vojenská intervence by nyní v Libyi vše pokazila. Naopak Klausův předchůdce Václav Havel míní, že v případě pokračování občanské války v Libyi bude nutný vojenský zásah západních zemí.

Povstalce požadující odchod Kaddáfího se oficiální místa snaží potlačit násilím, libyjská letadla v úterý pokračovala v útocích na povstalecké pozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám