Hlavní obsah

Dobešův plán na pomoc sportu ve vládě prošel

– Praha

Koaliční vláda Petra Nečase (ODS) kývla na koncepci státní podpory sportu připravenou ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Informoval o tom zdroj ze zasedání. Dokument počítá třeba s daňovými úlevami pro sponzory a dobrovolníky a také s větším přílivem peněz z České televize a od sázkových společností.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Zpráva konstatuje, že do sportu jde v současnosti nejméně peněz za posledních dvacet let. Navrhuje změnit daňovou legislativu, která na rozdíl od jiných oblastí nijak nezvýhodňuje dárce a sponzory ve sportu. Pro dobrovolné pracovníky ve sportu doporučuje daňové úlevy s odkazem na zkušenosti ze šesti zemí Evropské unie.

Koncepce vyjadřuje nespokojenost se současným stavem příjmů pro sport od loterijních společností. Zákonem stanovené odvody ve výši šest až dvacet procent výtěžku na veřejně prospěšné účely prý často neplní svůj účel. O přímém zdanění sázkových firem, o němž hovoří ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), se však zpráva výslovně nezmiňuje.

Místo toho poukazuje na to, že sázkové společnosti při organizaci sázek využívají osobnostních práv sportovců a nic za ně nehradí. Ministerstvo bude usilovat o to, aby tato práva byla zpoplatněna, podobně jako je tomu v kultuře, a aby sázkové společnosti poskytovaly kompenzaci za využívání sportovních soutěží.

Více přispěje i ČT

Inspiraci v kultuře našlo ministerstvo i v autorských poplatcích za veřejné televizní projekce sportovních událostí. Navrhuje vytvoření zvláštního kolektivního správce, který by vybíral odměny za vysílání sportovních přenosů analogicky jako OSA v hudbě nebo Dilia v literatuře a divadle. Podle nové koncepce by za sportovní přenosy měla systematicky a víc než dosud platit i veřejnoprávní Česká televize. Jako příklad autoři koncepce uvádějí český film, který je také podporován z rozpočtu ČT.

Koncepce počítá i se změnou diferenciace sportů pro potřeby rozdělování státní dotace. V ní sice zůstane hlavním kritériem úspěšnost, ale budou zohledněny i dosud neevidované údaje. Systém by měl být flexibilní a měnit se podle dosažených výsledků každé dva roky.

Změn by mohl doznat i systém péče o talentovanou mládež, která by nově měla začínat už v šesti letech a na druhé straně se prodloužit až do 23 let. Analýza dospěla k závěru, že právě ve věku mezi 19. a 23. rokem dochází k neúměrnému úbytku talentovaných sportovců. Pro ně ministerstvo počítá s vytvořením takzvaných vrcholových sportovních center mládeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám