Hlavní obsah

Zvýšené DPH na knihy se dotkne vědců, studentů i škol

Právo, Marek Přibil

Zvýšení daně z přidané hodnoty u knih z deseti na dvacet procent, které navrhuje vládní koalice, se dotkne nejen vášnivých čtenářů románů. Pocítí ho školy, studenti a často i lidé, kteří musejí odbornou literaturu včetně tematických časopisů nakupovat v souvislosti s výkonem své profese. Tedy lékaři, vědci, akademičtí pracovníci a mnozí další.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Českým vydavatelům se náklady zvýší o 800 miliónů korun. Obavu z citelného zdražení knih mají například lékaři. „Zrovna minulý měsíc jsem si musela koupit dvě knihy, které potřebuji kvůli přípravě na atestaci. Každá stála téměř dva tisíce korun. Lékaři musejí přitom nakupovat knihy stále,“ posteskla si Právu kožní lékařka Andrea Novotná.

Na poplach bijí i mnozí představitelé humanitních oborů. „Zdražení se velmi obávám. V průměru utratím měsíčně za knihy, které k výkonu svého povolání nutně potřebuji, necelou tisícovku, ale to rozhodně nekupuji vše, co bych měl přečíst. Kupuji jen výběrově to, co si mohu dovolit,“ řekl Právu například Ondřej Hník, zástupce vedoucí katedry české literatury Pedagogické fakulty UK v Praze.

Akademičtí pracovníci a vědci literaturu podle něj musejí nakupovat na své náklady. „Zdůrazňuji, že katedry nemají peníze na zákup knih. Doslova živoří. Rozpočet, který mají, jim sotva stačí na přežití. Musíme si kupovat nejen knihy, ale i odborné časopisy. Ne všechno je v knihovnách, a pokud ano, tak je to zrovna třeba půjčené,“ podotkl.

Soudci a chemici v klidu

Naopak vedoucí oddělení pro vědu a výzkum VŠCHT v Praze Iveta Pospíšilová Právu sdělila: „Vědci asi nyní řeší jiné věci a zdražení odborné literatury citelně podle mne nepocítí, neboť například u nás máme všechny materiály v elektronické podobě.“

A v klidu jsou i soudci. Každý dostává ze zákona měsíční příspěvek na právnickou literaturu a reprezentaci ve výši 3 200 korun. Podle šéfa Soudcovské unie ČR Tomáše Lichovníka se jich zdražení nedotkne. „Co se týká příspěvku, myslím, že se zvyšovat nebude. I když je právnická literatura velmi drahá, v řádech tisíců korun, zde jde o rozdíl deseti procent. Kdo si tuto literaturu kupuje, bude si ji kupovat i nadále. Zdražení bohužel spíš pocítí studenti,“ řekl Právu.

Jeden ze současných posluchačů pražské Metropolitní univerzity k tomu dodal: „Studuji prvním rokem při zaměstnání. Za zimní semestr jsem utratil za odbornou literaturu kolem tří tisíc korun. I to mi přijde dost, neboť mám malé dítě a přítelkyni na mateřské dovolené. Samozřejmě každá koruna se hodí, takže zdražování knih vnímám negativně.“

„Za učebnice ročně dáme 200 tisíc“

Zatížení rozpočtu připouští i ředitelka pražské Základní školy na Zatlance Hana Vítová. Právu v úterý řekla: „Tak samozřejmě, že se nás zdražení učebnic dotkne. Ročně za ně vydáme kolem dvou set tisíc korun, které dostáváme z části ze státního rozpočtu a z části doplácíme z peněz zřizovatele. Děti mají ze zákona učebnice zdarma. Nyní budeme muset mnohem více dbát o to, aby je nepoškozovaly, a upozorníme na to samozřejmě i rodiče.“

Výzvu na obranu knih podepsalo už ke včerejšímu dni přes 90 tisíc lidí. Petici zveřejnil Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) a podle záznamů na internetovém archu ji podepsali knihovníci, učitelé, redaktoři a spisovatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám