Hlavní obsah

John zřejmě bude chtít zůstat v čele VV, i když za šéfa strany je považován Bárta

Právo, Jan Rovenský

Předseda Věcí veřejných (VV) Radek John v pátek oznámí, zda bude svůj post obhajovat. O jeho křeslo však velký zájem není - zatím se hlásí jen poslankyně Karolína Peake, a to pod podmínkou, že John už nebude kandidovat. Podle náznaků však John bude svoji funkci obhajovat i navzdory tomu, že za skutečného šéfa VV řada lidí, včetně prezidenta Václava Klause, považuje ministra dopravy Víta Bártu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV a ministr vnitra Radek John s ministrem dopravy Vítem Bártou

Článek

„V následujících letech předseda strany nemusí být členem vlády, ale současná situace je asi ještě jiná. Zatím nejsme etablovanou stranou. Ještě musíme velmi bojovat a také mít silnou pozici přímo ve vládě,“ naznačil, že chce v křesle zůstat.

Johna na dálku popíchl Klaus, jenž se v pátek sešel s Bártou. Toho prezident vnímá jako hlavu véček. Diskusi, která se točila okolo penzijní reformy, si prezident pochvaloval. „Pan Bárta ji (schůzku) okomentoval tak, jak já považuji za férové, ve svém dnešním rozhovoru v deníku Právo,“ řekl Klaus.

„Stojím za Johnem“

„Rozumím tomu, že pan ministr Bárta, chtěl bych říct předseda VV, ale to bych se asi mýlil, vyjádřil v podstatě souhlas s celou řadou názorů, které jsem tam vyslovil,“ uvedl Klaus. Bárta mu měl naznačit, že pro něj byl nedávný prezidentův článek o reformě podnětem k zamyšlení.

Bárta je rád, že se s prezidentem shodl na řadě tezí týkajících se důchodové reformy. „A děkuji mu za to, že by byl rád, abych byl předsedou VV, ale bohužel mu nemůžu ve všem vyhovět. Stojím rozhodně za Radkem Johnem,“ řekl Právu.

Na místě šéfa by ministra například rád viděl druhý muž VV Jaroslav Škárka, Bárta však dosud vyjádřil zájem jen o funkci místopředsedy.

John si z Klausovy poznámky také nic nedělal. „Musím říci, že se prezident mýlil. Vít Bárta skutečně není předseda a ani v následujícím období nebude. Vyhradil jsem si možnost, že podpořím někoho z VV, o kom si myslím, že by mohl být dobrý předseda v případě, že bych nekandidoval. Nikdy jsem neuvažoval o podpoře nějakého ministra z VV. Nemyslím si totiž, že by to měl být kdokoli, kdo je ve vládě,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám