Hlavní obsah

Dvě třetiny lidí nejsou spokojeny s činností vlády

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé nejsou spokojeni s vládou premiéra Petra Nečase (ODS). Vadí jim její personální složení, způsob komunikace s veřejností i samotná její činnost. Nejméně kriticky je veřejností hodnocen vládní program, i s ním je však nespokojena nadpoloviční většina dotázaných. Plyne to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Při pohledu na výsledky je zřejmé, že nejméně jsou lidé spokojeni s personálním složením kabinetu. Nespokojenost vyslovilo 71 procent dotázaných, opačný názor jen 19 procent.

Kriticky veřejnost hodnotí i činnost kabinetu a komunikaci s veřejností. Obě entity hodnotí negativně dvě třetiny dotázaných. Občanům se nezamlouvá ani program vlády, s nímž je nespokojeno 51 procent dotázaných.

Spokojenost či nespokojenost s osobou premiéra (v %)
spokojenonespokojeno
Vláda J. Paroubka (6/2005)5431
Vláda M. Topolánka (2/2007)2964
Vláda J. Fischera (1/2010)7517
Vláda P. Nečase (2/2011)3356
Zdroj: CVVM

S osobou premiéra je nespokojeno 56 procent dotázaných, spokojenost s Nečasem vyslovila třetina lidí.

Ani opozice nezazářila

Lidé však nejsou spokojeni ani se sněmovní opozicí. Pozitivně ji hodnotilo 30 procent respondentů, negativně 48 procent.

Z historického srovnání je zřejmé, že nynější kabinet patří k hůře hodnoceným vládám. CVVM zároveň připomíná, že hodnocení kabinetů se může výrazně měnit v průběhu funkčního období.

Nejoblíbenějším kabinetem byl v minulých letech úřednický kabinet premiéra Jana Fischera. Neutrálně veřejnost hodnotila i úřednickou vládu sestavenou Josefem Tošovským.

Reklama

Výběr článků

Načítám