Hlavní obsah

Záchranáři kritizují nové lékárničky. Budou se zase měnit?

Právo, Jiří Novotný

Nové autolékárničky si muselo do letošního 1. ledna pořídit v Česku přes sedm miliónů motoristů. A to je také důvod, proč ministerstvo dopravy nechce spěchat s dalšími změnami v obsahu autolékárničky, přestože ho záchranáři podrobují ostré kritice.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová lékárnička

Článek

„O výhradách, které nám přišly od odborné veřejnosti, budeme v úterý jednat s ministerstvem zdravotnictví. Mělo by z toho vzejít sjednocení názorů, co by bylo třeba v autolékárničce zlepšit. Rozhodně ale nebudeme nutit motoristy, aby si v brzké době museli opět pořizovat novou,“ ujistil v pondělí Právo Karel Hanzelka z ministerstva dopravy (MD).

Povinná výměna stála dvě miliardy

Co musí v autolékárničce být, stanoví vyhláška MD č. 283 o schvalování technické způsobilosti a technických podmínkách provozu vozidel, která nabyla účinnosti 15. září 2009. Tehdejší ministr dopravy Gustáv Slamečka ji podepsal po několikaletých diskusích a striktně přitom vycházel z požadavků ministerstva zdravotnictví. Proto do autolékárničky přibyly resuscitační maska s výdechovou chlopní a filtrem, izotermická fólie na přikrytí zraněného i leták o postupu při poskytování první pomoci po dopravní nehodě.

Výrobci začali autolékárničky v nové podobě dodávat na trh už na podzim 2009 a do letošního 1. ledna si je museli povinně koupit všichni motoristé, jestliže nechtějí při silniční kontrole riskovat pokutu až 5000 korun. Autolékárnička s obsahem podle nové vyhlášky se loni prodávala za 200 až 350 Kč, ale teď už zlevnila i pod dvousetkorunovou hranici. Přesto motoristé za tuto povinnou výměnu autolékárniček zaplatili celkem zhruba dvě miliardy korun.

Co ukázaly testy

Záchranáři mají k obsahu nové autolékárničky řadu výhrad, a ty největší k resuscitační masce. Pro laiky není totiž její používání vůbec jednoduché. Návody k použití stanovené vyhláškou nejsou dostačující a resuscitační maska zachránce spíše zdržuje, než aby pomohla k účinnější pomoci.

Středočeští záchranáři si to ověřili v praxi. Stovce dobrovolníků dali do rukou autolékárničku – a ti měli za úkol sestavit masku v co nejkratším čase, začít s ní provádět vdechy do pacienta a poté zahájit srdeční masáž.

„Samotné zkoumání a sestavení masky zabralo těmto laikům v průměru 30 až 60 vteřin a umístění masky na obličej 10 až 30 vteřin. Přitom 45 ze 100 lidí sestavilo masku špatně a 35 ji nasadilo sobě místo pacientovi. Dalších třicet masku sice správně dalo na obličej postiženému, ale obráceně. Dýchání tak ve všech případech nebylo účinné,“ sdělila mluvčí záchranné služby Středočeského kraje Tereza Janečková.

Na otázku Práva, jestli lze novou autolékárničku ve srovnání s tou předchozí přesto považovat za pokrok, Janečková v pondělí odpověděla: „Naše testy prokázaly, že o pokrok rozhodně nejde. Spíše to lze považovat za krok zpět. Kdyby se stejná energie věnovala výuce první pomoci, bylo by to užitečnější.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám