Hlavní obsah

Trestní oznámení kvůli prodeji OKD poslala Volfová i policejnímu prezidentovi

Právo, jov

Místopředsedkyně přípravného výboru Suverenity (SBB) Jana Volfová splnila hrozbu a v pondělí podala trestní oznámení kvůli prodeji téměř polovičního podílu v důlním gigantu OKD v září 2004. Oznámení zaslala na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně a také policejnímu prezidentovi Petrovi Lessymu. Míří na někdejší premiéry Stanislava Grosse a Vladimíra Špidlu nebo třeba na tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotku (všichni ČSSD).

Článek

„Trestní oznámení jsem zaslala na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně a také do rukou policejního prezidenta Lessyho,“ informovala v pondělí Právo Volfová. Seznam osob, na které nakonec politička podala trestní oznámení, je širší, než původně avizovala. Kromě Grosse a Sobotky jde o celou řadu aktérů privatizace OKD.

Volfová jmenovala expremiéra Špidlu, někdejšího místopředsedu Fondu národního majetku Pavla Kutu, současného místopředsedu ÚHOS Kamila Rudoleckého nebo majitele společnosti Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavu. „Jde o lidi, kteří prodej podepsali, rozhodovali o něm nebo se na něm podíleli,“ odůvodnila to Volfová.

Jak informovalo páteční Právo, podle znaleckého posudku společnosti Ernst byla tržní hodnota téměř 46procentního státního podílu zhruba 24 miliard korun a nikoli 4,1 miliardy, které za něj nakonec zaplatila státu společnost Karbon Invest vlastněná Koláčkem a Otavou.

„Kamsi se podělo 20 miliard korun při privatizaci OKD,“ řekla minulý týden v pátek na setkání s novináři Volfová k rozhodnutí podat trestní oznámení. „Byl ministr financí a za vše ručil,“ řekla k Sobotkovi.

Exministr financí a úřadující šéf ČSSD Sobotka už v pátek pochybnosti kolem prodeje OKD odmítl. Částka 4,1 miliardy podle něj odpovídala tržní ceně a byla tedy v pořádku, navíc šlo prý o jediné peníze, které kdy stát za prodej OKD dostal. Vláda podle Sobotky tehdy vycházela ze znaleckého posudku, který nechal zpracovat Fond národního majetku a ten ho nijakým způsobem nezpochybňoval.

"Zadruhé k prodeji došlo za tržní cenu, neboť celou transakci posuzovala Evropská komise a ta konstatovala, že nedošlo k poskytnutí nepovolené veřejné podpory,“ bránil tehdejší postup vlády Sobotka. „Jestli jsou zde nyní na stole nějaké nové informace, tak je potřeba, aby se prošetřily. V roce 2004 ale takové informace na stole nebyly,“ doplnil Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Zaměstnanci OKD dostali přidáno

Tarifní mzdy zaměstnanců těžební společnosti OKD se zvyšují od ledna o 4 procenta. Zaručuje to mzdový dodatek ke kolektivní smlouvě, který zástupci vedení...

Výběr článků

Načítám