Hlavní obsah

Klaus se do důchodu nechystá, veřejně činný bude i po odchodu z Hradu

Právo, Novinky, luk, jas
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus nehodlá s koncem svého mandátu na Pražském hradě v roce 2013 odejít z veřejného života. V pondělí to řekl novinářům při představení své nejnovější knihy Rok osmý, která se vrací k uplynulým dvanácti měsícům v úřadu.

Článek

"Pokud mně síly umožní, tak já určitě zůstanu ve veřejném světě, určitě se nestáhnu do soukromí. Jaká bude konkrétní forma, je zbytečné říkat dopředu," naznačil prezident.

Klaus mimo jiné připomněl, že loňský rok byl časem „revolucí na politické scéně“, když došlo k odchodu dvou hlavních tváří nejsilnějších stran - Mirka Topolánka (ODS) a Jiřího Paroubka (ČSSD). Zmínil rovněž výsledek parlamentních voleb a  triumf sociálních demokratů v podzimních komunálních volbách.

Klaus vydal další knihu o svém "prezidentování"Video: Stream.cz

„Pád dvou dominantních lídrů hlavních dvou politických stran Paroubka a Topolánka, nečekaný výsledek parlamentních voleb, naprostá dominance sociální demokracie v komunálních volbách. Naše politická scéna se změnila zcela radikálním způsobem,“ vyjmenoval prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus představil svou novou knihu

Problémy mi dávají za pravdu

Prezident se vrátil rovněž k událostem na mezinárodní scéně. Připomněl zejména problémy některých zemí eurozóny i další integrace, na něž podle svých slov upozorňuje dlouhodobě.

„Pro mne to není žádné vítězství, ale důkaz celé problematičnosti projektu evropské integrace,“ uvedl Klaus.

Klaus se vyjádřil i k názoru svého předchůdce Václava Havla, který se vyslovil pro vojenský zásah vůči libyjskému režimu Muammara Kaddáfího. [celá zpráva]

Do penzijní reformy se ještě vložím

Klaus se podle svých slov bude určitě snažit vložit do diskuse o penzijní reformě. „Myslím, že i můj první článek jasně naznačil, že komunikace, domýšlení té reformy a promýšlení všech souvislostí není v pořádku. To říkám zcela rezolutně,“ uvedl prezident. Nejde podle něho o to zabývat se teď technickými detaily. Hrozí totiž, „že za jednotlivými stromy nevidíme les“. Proto navrhuje vrátit se k pohledu na tento les.

K nedávné schůzce s ministrem dopravy Vítem Bártou (VV) podotkl: „Pan Bárta ji okomentoval tak, jak já považuji za férové, ve svém dnešním rozhovoru v deníku Právo.“ [celá zpráva]

Klaus přitom dal najevo, že i on Bártu považuje za faktického šéfa véčkařů. „Rozumím tomu, že pan ministr Bárta, chtěl bych říct předseda VV, ale to bych se asi mýlil, vyjádřil v podstatě souhlas s celou řadou názorů, které jsem tam vyslovil,“ uvedl Klaus. Bárta mu měl naznačit, že pro něj byl prezidentův článek o reformě motivací k zamyšlení.

Za předčasnou Klaus označil otázku svého případného podpisu pod zákony o důchodové reformě. Podle něj bude řadu týdnů nebo měsíců probíhat vášnivá diskuse a zákony dostane na stůl až na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám