Hlavní obsah

Véčkaři pohrozili, že důchodovou reformu potopí

Právo, Lukáš Bek

Jen čtyři dny trvala koaliční shoda na důchodové reformě. Představitelé Věcí veřejných v neděli pohrozili jejím vypovězením v případě, že vláda nevysvětlí lidem hlavně razantní růst DPH u citlivých položek. Tím nadzvedli politiky ODS a TOP 09.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení Věcí veřejných

Článek

Obrat véček přišel poté, co ukvapenost v přípravě reformy vytkl vládě prezident Václav Klaus. Důvodem může být i to, že VV nechtějí být spojovány s negativními důsledky zejména růstu DPH.

„Pokud se to nevysvětlí veřejnosti, v tom případě ta důchodová reforma je mrtvá. V tom případě ji nemůžeme podpořit,“ prohlásil v neděli ekonomický expert véčkařů, poslanec Michal Babák v poledne v ČT.

Jeho vyjádření vyznělo jako pokusný balónek véčkařů. Ministr dopravy a klíčový muž véček Vít Bárta, který si veřejně zakládá na mimořádně korektních vztazích s Klausem a v pátek ho navštívil, poté v rozhovoru pro Právo výtku o nedostatečně vysvětlené reformě zopakoval. „Pokud by se nepodařilo zdůvodnit a obhájit komerční pilíř a snížení cen lidské práce, pak je velmi obtížné reformu prosadit,“ řekl Bárta, byť zmírňoval výroky o „mrtvé“ reformě.

VV: Vysvětlení je nutné

Podle véček je nutné, aby ODS ústy premiéra vysvětlila, proč vláda snižuje cenu práce, a TOP 09 by zase měla objasnit zavádění komerčního pilíře penzijního systému.

„Pokud naši koaliční partneři nedokáží vysvětlit tyto dvě teze, tak v tom případě nemůže být prosaditelná důchodová reforma. V tom případě se nebude zvyšovat DPH. To znamená, že DPH zůstane ve všem v podstatě tak, jak je teď, a ve snížené sazbě budou všechny potraviny,“ uvedl Babák.

Sama TOP 09, která původně nechtěla žádné výjimky u DPH, přitom ústy několika vlivných politiků žádá desetiprocentní daň pro knihy.

Předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí zůstala zjevně za vývojem událostí. Před Babákem totiž v televizi Prima rozkol nenaznačovala a naopak oceňovala středeční dohodu. Později dodala, že Babákovo vyjádření neslyšela, nicméně souhlasí, že reforma nebyla dostatečně vysvětlena. Na druhé straně varování o potopení dohody podle ní „určitě není vyjádřením poslaneckého klubu“.

Kalousek: Véčka nejsou duch boží

Občanští demokraté a TOP 09 shodně reagovali, že véčkaři se nemohou vyčleňovat z koalice a musí nést společnou zodpovědnost za kroky, ke kterým se zavázalo jejich vedení na schůzce koaliční devítky.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na dotaz Práva konstatoval: „Doufám, že pan Babák už toto veřejnosti vysvětluje, až se z něj kouří, protože Věci veřejné jsou také koaliční partner. Koalice není ODS, TOP 09 a nad nimi duch boží vznášející se nad vodami.“

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v diskusi s Babákem poznamenal: „Dobře víte, že princip důchodové reformy potvrdila i takzvaná K9, což je nejvyšší koaliční platforma.“ Výtka mu přišla nepochopitelná.

Také ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) poukázal na to, že koalice dosáhla politické dohody teprve před několika dny. „Teď bude na všech členech koalice, kteří ji uzavřeli, aby společně naši dohodu vysvětlovali. Není možné, aby jeden z partnerů žádal od těch druhých, aby objasňoval reformu za něj. Je to naše společná práce,“ řekl Kocourek ČTK.

Koaliční strany se přitom brání, že by zvyšováním DPH porušovaly své předvolební programy, v nichž nic takového nebylo, stejně jako v programovém prohlášení vlády. „V důchodové reformě byste určitě našel věty, že budeme respektovat návrhy odborníků,“ poznamenal v televizi Prima předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Odvolal se na Národní ekonomickou radu vlády (NERV), na tzv. Bezděkovu komisi, poradu ekonomických ministrů vlády i na Mezinárodní měnový fond. „Snažíme se tuto zemi dostat do fáze, kdy nedojde k nějakému řeckému modelu,“ argumentoval Gazdík.

Bude se spekulovat s výjimkami?

Kočí vidí jako zásadní úspěch véčkařů, jímž prý dostáli svému programu, že se jim podařilo vyjednat výjimky z jednotné dvacetiprocentní sazby DPH u sedmi druhů potravin. V desetiprocentní sazbě mají zůstat chléb, mléko, brambory, zelenina, ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy, takzvaná bezlepková dieta.

Kočí připouští, že může být obtížné určit, zda ta či ona potravina do tohoto seznamu spadá, či nikoli. Podle ní ministerstvo financí a celní správa vypracují definitivní seznam potravin, které například spadají mezi bezlepkové.

„Mně ta diskuse přijde zábavná už teď. Jenom se potvrzuje to, co říkáme od začátku, že seznam jakýchkoli výjimek je mimořádně špatný a česká povaha mimořádně inteligentní a náchylná k tomu najít způsob, jakým se to dá obejít,“ dodal Gazdík.

Jako příklad uvedl, že by se s nižší DPH mohly prodávat rohlíkové chleby či chlebové rohlíky. Spornou potravinou jsou třeba melouny, kdy není zcela zřejmé, zda je zařadit do ovoce či zeleniny. Spor může být i o mléko či smetanu.

Výjimky ostře zkritizoval bývalý ministr financí Eduard Janota: „Jedná se přímo o vodítko pro různé spekulace,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám