Hlavní obsah

Mnozí vojenští a vězeňští lékaři se zvýšení platů nedočkají

Právo, Oldřich Danda

Slíbené zvýšení platů o pět až osm tisíc korun od 1. března se netýká všech lékařů. Stovky vojenských a vězeňských lékařů, kteří jsou placeni z kapitol obrany a spravedlnosti a ne z veřejného pojištění, mají smůlu. Z vybojovaných peněz mít nic nebudou. Mnozí z nich dokonce o peníze přišli, a to kvůli desetiprocentním škrtům v resortech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Platy budou zvýšeny jen lékařům, kteří jsou placení z veřejného zdravotního pojištění. Zvýšení platů se nedotkne zhruba 290 lékařů,“ řekl Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Armáda zaměstnává 800 lékařů, z toho 350 vojáků a 450 civilních.

Pohled na výplatní pásku příliš nepotěší lékaře z posádkových ošetřoven, z královéhradecké nemocniční základny či lékaře ze struktur operačních velitelství. Ale například lékaři z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích přidáno dostali.

Podle náčelníka vojenské zdravotnické služby Pavla Zbořila zvýšení platů sester a dalšího zdravotnického personálu budou řešit až v roce 2012.

Hojit se mohou v Afghánistánu

Rozdělení vojenských lékařů na dvě kategorie bude mít podle nich samotných negativní účinek.

„To je jasné, že to bude mít vliv na naši morálku, například lékaři z polní nemocnice v Hradci přišli nejen o deset procent na tarifech, ale i o větší část osobního ohodnocení. Když nedostanou přidáno a přijdou navíc příští rok o část příspěvku na bydlení, jedinou možností přivýdělku bude vyjet do mise do Afghánistánu,“ řekl Právu jeden z vojenských lékařů.

Vláda totiž počítá s tím, že vojákům od roku 2012 zdaní desetitisícový příplatek na bydlení. V Afghánistánu si lékaři při půlročním kontraktu mohou přijít až na půl miliónu korun. Pobírají 4000–5000 dolarů měsíčně, tedy 70–85 tisíc korun.

Podobná situace panuje i ve věznicích. Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Palečkové přidáno dostane pouze 51 lékařů z vězeňských nemocnic, ale 80 ambulantních lékařů si nepřilepší ani o korunu. Naopak stejně jako další zaměstnanci přišli o deset procent mzdy.

„To nemůže dělat dobrotu, proto se budeme snažit získat od ministerstva financí další peníze, abychom pomohli i lékařům v ambulancích,“ řekla Právu Palečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám