Hlavní obsah

Děti taktak čtou, nerozumějí textu, hájí Gazdík sníženou DPH u knih

Právo, luk

Koalice ještě bude diskutovat o položkách, které by měly zůstat ve snížené desetiprocentní DPH. Ve hře je tak stále varianta, že se nebudou zdražovat knihy či tištěná média. Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík v neděli řekl, že jeho strana byla od počátku proti jakýmkoli výjimkám. Ty si však u některých potravin vymohly Věci veřejné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Gazdík

Článek

„Když už existují, tak by v nich jednoznačně měly být knihy. Není to komodita jako každá jiná, je to kulturní artefakt,“ zdůraznil v televizi Prima Gazdík. Připomněl případ Slovenska, kde byly knihy rovněž přesunuty do vyšší (19procentní) sazby, ale velmi rychle byly vráceny zpět, protože by vyšší zdanění znamenalo faktický kolaps knižního trhu, přičemž i přechodné zvýšení zanechalo v tomto sektoru trvalé následky.

Gazdík pak v ČT řekl, že „mnohdy vycházejí z devátých tříd děti, které umějí taktak číst či formulovat větu, a vůbec ne porozumět textu. V tomto období zvyšovat DPH na knihy považuji za mimořádně nešťastné.“

Podle předsedkyně poslanců Věcí veřejných Kristýny Kočí véčkaři při výčtu sedmi druhů potravin v desetiprocentní sazbě DPH vycházeli z částky sedmi miliard korun vyčleněné ministerstvem financí.

Pokud by se zjistilo, že tato suma pokryje sníženou sazbu DPH i u dalších položek, véčkaři budou chtít rozšíření seznamu. Podle ní by se tam mohly dostat další komodity „třeba knihy nebo tiskoviny, nebo podle mého názoru by tam mohly být mléčné výrobky či rohlíky. My budeme jenom pro,“ uvedla Kočí.

Pod peticí už je 64 tisíc podpisů

V souvislosti se změnami DPH již vznikla petice pod názvem Výzva na obranu knih organizovaná Svazem českých knihkupců a nakladatelů. Podle nich knihy nejen podraží, ale bude se jich také méně vydávat.

Podle autorů byly české knihy od konce druhé světové války postiženy dvěma pohromami – v roce 1948, kdy byla vyvlastněna nakladatelství a knihkupectví, zavedena tuhá cenzura a řada autorů umlčena či vystavena perzekuci. Za normalizace po roce 1968 pak byly z knihoven staženy další statisíce svazků zakázaných autorů.

„Zvýšení DPH na knihy chystané vládou tentokrát demokratickou bude znamenat pohromu novou, neboť výrazně zredukuje knižní produkci. A tisíce dalších knih nebudou moci vyjít,“ napsali knihkupci a nakladatelé. V neděli odpoledne bylo pod peticí téměř 64 tisíc podpisů.

Také podle ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) bude debata o DPH ještě pokračovat. „To je rozhodně věc demokratické diskuse o tom, co nakonec v té snížené sazbě bude. Je otázka, jestli v ní nakonec opravdu něco zůstane. Já nemohu hovořit za K9 nebo za ekonomické ministry, ale nic podle mého není ještě úplně u konce,“ řekl Besser v Radiožurnálu.

Opozice se staví proti vládní verzi reformy a zvýšení DPH. „Myslím, že základní jsou potraviny, protože člověku, který trpí hladem, se taky blbě čte,“ dodal k tomu v ČT místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám