Hlavní obsah

Vyšší DPH pomůže zaplatit důchody, obhajovali reformu Gazdík s Kočí

Plánované zvýšení DPH bude podle šéfky poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýny Kočí krýt také výpadek na důchodovém účtě. Společně s koaličním kolegou Petr Gazdíkem z TOP 09 se v nedělním diskusním pořadu TV Prima shodli, že o reformě důchodového systému se mluvilo bez efektu už 19 let, nyní je už nezbytná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hodně přátel mi prorokuje, že mě ty čtyři roky v parlamentu tak znechutí, že od toho půjdu, tvrdí pětadvacetiletá předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných.

Článek

„Je škoda, že důchodová reforma neproběhla před deseti lety, kdy byly k dispozici příjmy z privatizace,“ upozornil Gazdík. Tyto příjmy však byly často využity na sanaci bankovního sektoru, nebo byly jednoduše projedeny.

Nyní se odhaduje výpadek v příjmech systému důchodového zabezpečení na třicet miliard. Proto má být podle Gazdíka zvýšena DPH už od října. Zvýšení DPH má přinést do rozpočtu 60 miliard.

„Zvyšujeme zdanění spotřeby a ne zdanění práce,“ zdůraznil Gazdík, který tak odmítl námitky, že koaliční strany neměly ve volebních programech zvyšování daní. Gazdík zároveň upozornil, že schodkem netrpí jen důchodový systém, ale i státní rozpočet a tato vláda se rozhodla prohlubování veřejného dluhu zvrátit.

Gazdíkovi se sice nelíbí výjimky z jednotné sazby DPH, ale zdůrazňuje, že dosažený kompromis je lepší, než odkládání reforem. Kočí naopak prohlásila, že Věci veřejné by byly pro více výjimek, ale také potvrdila potřebu kompromisu.

Gazdík a Kočí odmítli mediální rozmíšky mezi koaličními stranami jako něco, co je zbytečně odvádí od skutečných úkolů.

Reklama

Výběr článků

Načítám