Hlavní obsah

Kocourek: Důchodovou reformu ještě probereme s opozicí

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté v pátek vyvraceli názor prezidenta Václava Klause, že důchodová reforma nebyla veřejnosti dostatečně vysvětlena. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) uvedl, že o reformě penzí se diskutuje od roku 2004 a od loňského roku na ní intenzivně pracovala tzv. Bezděkova komise. Připustil však, že zásadní diskuze teprve proběhne, a až poté ji vláda pošle do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS)

Článek

„Máme takovou podobu reformy, která má dostatečnou podporu a nemůžeme si nechat uniknout tuto příležitost ji prosadit,“ řekl na tiskové konferenci Kocourek. Odmítl přitom Klausova slova, že by nebyla řádně projednána a veřejnosti dostatečně představena. Podle prezidenta totiž ani nynější důchodci netuší, že se jich přímo netýká, ale dopadnou na ni důsledky zvýšené DPH.

Kocourek se ohradil, že dosud se o reformě jednalo na základě politického zadání a otevřená diskuze bude na řadě až nyní. Odmítl také Klausovo stanovisko, podle něhož nemá reforma patřičné odborné zázemí. K tomu Kocourek namítl, že návrhy odborníků, například z řad NERV, vláda v potaz brala, přijala prý i některé návrhy OECD.

Současné podobě dali minulý týden požehnání ekonomičtí ministři, jejich stanovisko ve středu podpořila koalice. Podle Kocourka tím prý nic nekončí. Nyní se odstartují jednání s opozicí, vláda chce prý učinit maximum pro to, aby občané měli dostatek informací.

Již není čas otálet, současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný a ohrožuje výplatu důchodů budoucích generací.

„Nyní je na koalici, aby reformu prezentovala opozičním stranám, a zároveň informovala veřejnost a další instituce včetně prezidenta. Netrpělivě čekáme na telefon, abychom mu mohli reformu popsat, případně jsme připraveni se mu ozvat sami,“ odpověděl Kocourek na dotaz, zda se neobává, že prezident zákon Sněmovně vrátí. Podle Kocourka až po proběhnutí „velké diskuze“ se bude zákonem zabývat vláda, která rozhodne o finální verzi, již představí poslancům a senátorům.

„Již není čas otálet, současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný a ohrožuje výplatu důchodů budoucích generací,“ uvedl premiér Petr Nečas (ODS) v tiskovém prohlášení s tím, že se všemi partnery se budou už jen upřesňovat jednotlivé detaily.

A co knihy?

Reforma se přímo týká již nynějších třicátníků až pětatřicátníků. Za současného stavu počítá vláda s tím, že výpadek na důchody pokryje sjednocením DPH na 20 procentech. Výjimkou bude sedm vybraných druhů potravin.

Co zůstane v sazbě 10 %
chléb
mléko bez ostatních mléčných výrobků
brambory
syrová a nezpracovaná zelenina
nezpracované ryby
dětská mléčná výživa
potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy (bezlepková dieta)

Například i o tom se mohou ještě rozpoutat rozsáhlé debaty, jelikož se ozvaly hlasy, aby raději vláda vyňala z jednotné sazby DPH knihy, což podporuje i šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Argumentuje tím, že kniha nikdy nebyla tak upozaděna jako nyní v době elektronických médií, lidé už nyní nečtou a hloupnou. Nakladatel Alexander Tomský v ČT zdůraznil, že nejbohatší země jsou ty, kde se hodně čte. „Které národy čtou nejvíce? Izrael, nejbohatší v celém tom zuboženém arabském okolním světě. Pak je to Skandinávie, hlavně Finsko,“ řekl Tomský.

Gazdík má podporu i ministra kultury Jiřího Bessera (za TOP 09), proti nim ale stojí místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek. Pod petici požadující nižší DPH pro knihy se denně přidávají tisíce lidí, v pátek kolem poledne nesla 44 tisíc podpisů.

Do kritiky důchodové reformy se pustil i člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník. V rozhovoru pro Český rozhlas 6 uvedl, že ministři shodili pod stůl tři zásadní opatření, která jim NERV navrhl. Konkrétně šlo o vznik státního fondu, který by fungoval vedle soukromých, anonymitu klienta pro fondy a pravidlo, že pokud si občan sám nevybere nějaký fond, je automaticky přesměrován do státního.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám