Hlavní obsah

Staré sovětské eskalátory v metru dostanou kartáče a budou bezpečnější

Novinky, jas
Praha

Zvýšit bezpečnost na starých eskalátorech sovětské výroby. Takový cíl si dal pražský dopravní podnik, který na ně začal montovat bezpečnostní kartáče. Ty by do budoucna měly zamezit úrazům, kterých se každý rok stanou desítky.

Článek

Kartáče, které se přimontují na boční stranu eskalátorů, by měly zamezit, aby se do mezery mezi schody a zbytkem eskalátoru dostalo cokoliv nepatřičného.

Mluvčí dopravního podniku (DPP) Ilona Vysoudilová  uvedla, že eskalátory budou kartáči opatřeny v 11 stanicích na trasách A a B.

Konkrétně půjde na trase A o stanice Jiřího z Poděbrad, Flora a Želivského. Na lince B se většího zabezpečení dočkají eskalátory ve stanicích Florenc, Náměstí Republiky, Můstek, Karlovo náměstí, Anděl, Invalidovna, Českomoravská a Jinonice.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Instalace bezpečnostních kartáčů ve stanici Anděl

Úprava 48 eskalátorů přijde zhruba na čtyři milióny korun. Montáž jednoho trvá jeden až dva dny.

Petr Vondráček, který je v DPP vedoucím služeb dopravních zařízení, připomíná, že bezpečnostní kartáče nejsou samospasitelné a zejména při úrazech dětí nesou často svůj díl viny i nepozorní rodiče.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Instalace bezpečnostních kartáčů ve stanici Anděl

Vedle instalace kartáčů vydal dopravní podnik i informační brožurku, která připomíná, jak se chovat na pohyblivých schodech. Na velkoplošných obrazovkách pak mohou cestující sledovat spoty věnované bezpečnosti na eskalátorech.

Reklama

Výběr článků

Načítám