Hlavní obsah

Nárůst DPH přijde zdravotnictví na 10 miliard, může ohrozit i zvýšení platů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se zvýší DPH z deseti na dvacet procent, zdravotnictví zaplatí za léky, zdravotnický materiál a všechny další služby navíc nejméně deset miliard korun. To by mohlo vážně ohrozit přidání peněz lékařům a sestrám v tomto a dalších letech. Lékařské odbory už varují, že takový scénář je pro ně nepřijatelný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Tento skokový nárůst DPH bude pro nás zásah, se kterým jsme nepočítali,“ soudí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Pokusil se vyjednat výjimku, aby vyšší DPH nebylo uplatněno na léky, ale koalice ji smetla ze stolu.

Na ministerstvu zdravotnictví tak spočítali, že vyšší DPH přijde zdravotnictví na deset miliard korun, a to někteří experti hovoří dokonce o třinácti miliardách. Odůvodňují to tím, že se prakticky zdraží všechno včetně jídla, a protože zdravotnictví má stovky dodavatelů, ti své výrobky budou mít dražší a dražší bude i jejich doprava.

Pacient vydá víc za léky

Státní ústav pro kontrolu léčiv už uvedl, že dvacetiprocentní sazba za léky bude znamenat:

  • o 670 miliónů korun vyšší výdaje pacientů za doplatky na léky na recept.
  • o 3,27 miliardy vyšší výdaje na léky od zdravotních pojišťoven.
  • o 742 miliónů korun vyšší výdaje pacientů za léky bez předpisu, tedy volně prodejné.

Kromě toho o 2,2 miliardy stoupnou výdaje za zdravotnický materiál a prostředky.

„Pacient za zdravotnické prostředky na poukaz by měl zaplatit víc asi o 150 miliónů korun,“ řekl Právu prezident České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků Miroslav Palát.

A další miliardy spolknou vyšší náklady za teplo, vodu, jídlo a další služby, které nemocnice pacientům zajišťují. Suma sumárum dopad na zdravotnictví deset miliard.

„Zvýší-li se DPH o deset procent, tak to pro nás znamená vyšší výdaje o 220 miliónů, což zhruba odpovídá čtyřem procentům příjmů ze zdravotního pojištění,“ soudí Jiří Čihař, ekonomický náměstek pražské FN Motol. A podobně tomu bude i v ostatních 191 nemocnicích v ČR.

Změnit cenotvorbu léků

Prezident lékárnické komory Stanislav Havlíček se domnívá, že dopad zvýšené DPH na léky bude pro pacienty i pojišťovny velký a přimlouvá se za to, aby byla urychleně změněna cenotvorba léků.

„Pokud by platila současná pravidla cenotvorby léků, tak pacientům vzroste doplatek o deset procent celkové ceny léků,“ soudí Havlíček.

Například:

  • Pentáza – lék na vředovou chorobu střev, dnes pacient doplácí 200 Kč, při změně DPH to bude 376 Kč.
  • Inegy – lék na cholesterol, pacient dnes doplácí 90 korun a po zvýšení DPH 220 korun.

Pokud by se ale změnila cenotvorba léků ve prospěch tzv. „jádrové“ úhrady, kdy se stanoví cena léků bez marže a DPH a výsledná cena a úhrada se dopočte podle aktuální marže a DPH, pacientům by se zvedly doplatky za léky jen o deset procent současného doplatku za léky. Například u zmíněného léku Inegy by to bylo z 90 na 99 korun.

„Tato jádrová úhrada se ale musí schválit ještě před schválením vyšší DPH,“ tvrdí Havlíček. A dodává, že stále si myslí, že léky hrazené ze zdravotního pojištění by neměly být zatíženy žádnou DPH. „Měla by být nulová, jako je tomu ve Švédsku nebo ve Velké Británii. ČR když zvýší DPH léků na 20 procent, bude mít tuto sazbu jednu z nejvyšších v Evropě.“

Engel: Platy se zvýšit musí

Na poplach bijí i lékařské odbory, které podepsaly s ministrem Hegerem memorandum o vyšších platech. Letos mají nemocniční lékaři dostat do tarifů přidáno 5 až 8000 korun, v příštím roce mají mít vyšší plat všichni zdravotníci. A to už je ale ohroženo, protože úspory z reforem, z nichž se vyšší platy mají financovat, by spolklo vyšší DPH.

„To je pro nás absolutně nepřijatelné,“ říká předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. „Memorandum musí být splněno. Jinak by nastaly vážné problémy.“

Stejného názoru je i prezident lékařské komory Milan Kubek. „My jsme si vyšší DPH nevymysleli. Stát vybere ze zdravotnictví 10 miliard a měl by je do nich vrátit. Nesplnění memoranda je nemyslitelné.“

Kubek si myslí, že stát by měl peníze do zdravotnictví vrátit například vyšší platbou za tzv. státní pojištěnce, tedy děti, důchodce, nezaměstnané a podobně. „Už dva roky platí měsíčně 723 korun a reálné by bylo 900 korun,“ soudí Kubek.

Že stát zdravotnictví v případě zvýšení DPH skutečně něco vrátí, naznačil i ministr financí Miroslav Kalousek: „V rámci reformy zdravotního pojištění to (vyšší DPH) musí být zohledněno. O tom není pochyb.“ Ještě před časem ale vyšší platbu za státní pojištěnce stejně jako vyšší pojistné odmítl. Lékaři se ale domnívají, že nepřidá-li stát peníze za své pojištěnce, může to doslova „rozhodit“ zdravotnictví.

DPH na léky v Evropě
zemězákladní sazbasazba na léky
Belgie216
Bulharsko2020
Dánsko2525
Finsko228
Francie19,62,1-55
Irsko21,50-21,5
Itálie2010
Lucembursko153
Maďarsko255
Malta180
Německo1919
Nizozemsko196
Polsko228
Portugalsko235
Rakousko2010
Slovensko1910
Španělsko164
Švédsko250
Velká Británie200
ČR2010
Zdroj: Česká lékárnická komora, Svaz evropských lékárníků

Anketa

Kolik měsíčně utratíte za léky či potravinové doplňky?
0-100 korun
19,6 %
100 až 500 korun
53 %
500 až 1000 korun
12,4 %
více než 1000 korun
5 %
léky nekupuji
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 404 čtenářů.

Reklama

Související články

Heger chystá memorandum i pro sestry

Memorandum podobné tomu, jaké si vyžádali lékařští odboráři, příští týden sepíše ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s Asociací sester. Obsahovat bude...

Výběr článků

Načítám