Hlavní obsah

Grossova vláda mohla dostat za OKD šestkrát víc, ukázal posudek

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda Stanislava Grosse (ČSSD) prodala v září 2004 téměř poloviční podíl v důlním gigantu OKD za mnohem méně, než mohla. Tvrdí to předseda Sdružení nájemníků BytyOKD.cz Roman Macháček, který má v ruce znalecký posudek společnosti Ernst&Young (EY).

Článek

Podle něj byla tržní hodnota téměř 46procentního státního podílu zhruba 24 miliard korun a nikoli 4,1 miliardy, které za něj nakonec zaplatila státu společnost Karbon Invest vlastněná Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou.

Macháček kvůli tomu dnes podává trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze čtyř různých trestných činů, například pro podvod či zneužití pravomoci. Ve svém podání uvádí, že stát mohl utrpět škodu ve výši až dvacet miliard korun.

„Existuje zde závažné podezření, že podhodnocení majetku společnosti OKD, a.s., bylo záměrné tak, aby kupující nemusel za privatizovaný podíl zaplatit České republice tržní cenu a aby tak získal na úkor ČR a daňových poplatníků nepřiměřený majetkový prospěch,“ sdělil včera Právu Macháček.

Viníků je prý více

Podle něj nese svůj podíl za výrazně nevýhodný prodej akcií několik institucí. Za prvé jde o znalecký ústav Vox consult, s.r.o., který před prodejem státního podílu ohodnotil v únoru 2004 celý gigant OKD na částku 4,53 miliardy korun.

Posudek firmy Ernst z března 2006, který si vyžádal Krajský soud v Ostravě, když rozhodoval o zániku a rozdělení OKD, přitom ocenil jmění koncernu k 31. prosinci 2005 až na 52,338 miliardy.

Podle Macháčka tak znalecký ústav vědomě podhodnotil cenu OKD, přičemž velkou část majetku včetně většiny dceřiných společností tohoto koncernu vůbec neocenil a posudek tak údajně hrubě zkreslil. Tím se prý mohl dopustit trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Dalším v řadě je Fond národního majetku, který měl fakticky v držení státem vlastněný podíl v OKD, jejž později převedl společnosti Karbon Invest. Právě zaměstnanci fondu totiž smlouvu se znaleckým ústavem uzavřeli a následný posudek bez výjimky přijali. Tady vidí Macháček podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Mezi podezřelé zahrnul i tehdejšího kupce a zároveň majoritního vlastníka akcií OKD, firmu Karbon Invest, jejíž vedení údajně mělo před privatizací poskytnout veškeré potřebné a především nezkreslené podklady pro řádné ocenění majetku.

Svou odpovědnost má podle Macháčka také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který prý nijak neprověřil, zda znalecký posudek od Vox consult oceňuje veškerý majetek OKD, a tudíž vyjadřuje skutečnou tržní hodnotu společnosti.

Pod důlní gigant přitom tehdy patřily například Sokolovská uhelná, stavební firma VOKD, druhý největší železniční přepravce OKD Doprava a další, přičemž v posudku znaleckého ústavu prý ocenění jejich hodnoty úplně chybí.

Macháček míní, že v neposlední řadě má na všem podíl právní kancelář, která privatizační smlouvu pro vládu připravila, a také samotný vládní kabinet. Zmínil i tehdejšího ministra financí a nynější místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který tehdy vládě navrhl privatizační smlouvu schválit.

Sobotka: Vše OK

„Především platí, že vláda tehdy vycházela ze znaleckého posudku, který nechal zpracovat Fond národního majetku a ten ho nijakým způsobem nezpochybňoval. Za druhé k prodeji došlo za tržní cenu, neboť celou transakci posuzovala Evropská komise a ta konstatovala, že nedošlo k poskytnutí nepovolené veřejné podpory,“ bránil včera tehdejší postup vlády Sobotka.

Částka 4,1 miliardy podle něj odpovídala tržní ceně a byla tedy v pořádku, navíc šlo prý o jediné peníze, které kdy stát za prodej OKD dostal.

„Jestli jsou zde nyní na stole nějaké nové informace, tak je potřeba, aby se prošetřily. V roce 2004 ale takové informace na stole nebyly,“ doplnil Sobotka.

Současným vlastníkem OKD je společnost RPG Industries SE spojená s finančníkem Zdeňkem Bakalou. Ta se však na privatizaci koncernu nepodílela. Koupila jej od Karbon Investu v listopadu 2004. Za většinový podíl zaplatila zhruba 11,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropská komise vyšetřuje privatizaci OKD

Evropská komise (EK) začala oficiálně vyšetřovat okolnosti privatizace důlního gigantu Ostravsko-karvinské doly (OKD) ze září roku 2004. Tehdy Fond národního...

Výběr článků

Načítám