Hlavní obsah

Policie šetří, šéfové přesednou z audi do superbů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drastické rozpočtové škrty, které letos dusí českou policii, se už projevují i v jejich nejvyšších patrech. Policejní špičky včetně nového prezidenta Petra Lessyho tak od dubna musí přesednout z luxusních limuzín Audi A8 do skromnějších vozů Škoda Superb.

Článek

Podle zjištění Práva o tom rozhodl sám Lessy poté, co si po svém nástupu do čela policie nechal zpracovat audit nakládání se služebními auty.

„Je třeba dbát na jejich efektivní využívání a změna směřující ke zlevnění provozu proběhne i u policejního prezidenta a jeho náměstků,“ cituje rozhodnutí Lessyho interní dokument z vedení policie, který má Právo k dispozici.

Důvod takového kroku je přitom jednoduchý: manažerské limuzíny jsou nákladné na údržbu i provoz, hlavně kvůli vysoké spotřebě. A právě peníze na benzín chybějí v celé policii, Právo už v této souvislosti např. informovalo, že v některých regionech platí na benzín a ujeté kilometry přísné limity.

„Nejvyšší důstojníci policie tak od dubna budou mít stejně jako šéfové jednotlivých krajských ředitelství a celorepublikových útvarů nařízené využívání vozů Škoda Superb, ostatní funkcionáři pak octavií,“ řekla k tomu Právu mluvčí policejního prezidenta Pavla Kopecká.

Foto: maž, Novinky

Śkoda Superb

Podle ní policie nebude nakupovat nové superby, ale využije těch, které již ve svém vozovém parku vlastní.

Luxusních manažerských audi se každopádně vedení policie nezbavuje, dál je totiž budou využívat specializované útvary, např. policejní ochránci pro převoz zahraničních státníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Podle informací Práva by ale měla některé A8 získat i dopravní policie. Ta v současné době využívá pro dohled nad provozem na dálnicích speciální rychlé vozy Volkswagen Passat.

V rámci průběžného hledání možných úspor uvnitř policie teď její vedení také zvažuje, co dál s policejními kynology a psími chovatelskými a výcvikovými stanicemi pro psy.

Policejní prezident v této souvislosti zadal vypracování analýzy, která má zhodnotit efektivitu chovu služebních policejních psů a také jejich výcviku.

Speciálně cvičené psy používá policie např. na vyhledávání drog nebo výbušnin, stejně jako při pátrání po ztracených věcech nebo stopování pachatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám