Hlavní obsah

Engel se stal placeným odborářem, dohlédne na dodržení slibů

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) a ústřední tvář protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme Martin Engel se stal placeným odborovým předákem. Rozhodlo o tom ve čtvrtek předsednictvo odborů. Engel, kterého bude platit odborový klub, bude mít stejný plat jako v nemocnici. Ve funkci se chce i nadále zasazovat o zlepšování platových podmínek lékařů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel (vlevo) a prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek

Článek

Nejdříve bude dohlížet na to, zda lékaři skutečně dostanou od března o slíbených 5000 až 8000 korun více.

"Stal jsem se předsedou na plný úvazek," řekl po jednání Engel. Protestem, který vedl, chtěl docílit zvýšení platů lékařů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi, a to se zákonným množstvím přesčasů.

Na původní místo ve vinohradské nemocnici se Engel vrátit nemůže, podle sdělení nemocnice je obsazeno. Podle Engelových informací ale na jeho místo 1. března nikdo nenastoupil. Šéf odborářů je jedním z mála lékařů, kteří se po protestní odborové akci Děkujeme, odcházíme nemohl vrátit na své původní místo.

Výpověď podalo 3800 lékařů, ale jen zhruba pět procent se na svou pozici nevrátí - většinou si pak našli místo v jiné nemocnici. Podle odhadů asi 100 až 200 lékařů odchází za prací do ciziny.

Engel chce nyní dotáhnout svoji práci až do úspěšného cíle: tím je naplnění všech slibů z memoranda.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékařské odbory přijaly dohodu s vládou

Předsedové regionálních organizací Lékařského odborového klubu (LOK) ve středu po několikahodinovém jednání přijali návrh memoranda, které má zabránit...

Výběr článků

Načítám