Hlavní obsah

Měl jsem náhrady danit jako sběr borůvek? ptal se Kalousek senátorů

– Praha

Během čtvrtečního jednání se někteří senátoři vrátili k nedávno schválenému zákonu o snížení jejich platů a zdanění náhrad. Ačkoli předpokládali, že v jeho důsledku přijdou o menší částky, při pohledu na výplatní pásku se mnohým protočily panenky. Debatu vyvolal Vladimír Dryml (ČSSD), který upozorňoval kolegy, že před návrhy ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je třeba být bdělý.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Pan ministr financí Kalousek je proslulý eskamotér a je třeba se mít před ním na pozoru. Vzpomeňme si na to, jak nám říkal, že nám sníží naše platy o deset procent a ono to bylo 21 procent," řekl důrazně v Senátu Dryml.

Na to reagoval senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), kterému se nelíbilo, že podobné projevy snižují důstojnost horní komory v očích občanů. „Nechci být samozřejmě vůbec osobní vůči nikomu z vás, ale přece jenom některým ministrům se dá věřit méně, některým vůbec," uvedl nejprve Čunek a připomněl senátorům, že jejich úkolem je dané zákony důkladně číst.

A jak mohly být zdaněny jinak než daní ze závislé činnosti, tedy včetně pojistného? Měl jsem snad náhrady danit jako příležitostný sběr borůvek?
Miroslav Kalousek

Právě v oblasti snižování vlastních platů by podle Čunka neměli senátoři zpochybňovat své postupy, jelikož se pak občan bude ptát, jak mohou senátoři spolehlivě schvalovat zákony v jeho neprospěch, když si nespočítali ani vlastní výplatu.

Kalousek se diví

„Takže bych vás všechny poprosil, abychom si nestěžovali na to, že nečteme, že neumíme zákon propočítat a znát jeho důsledky, protože pak skutečně a dohromady vypadáme popravdě před veřejností jako idioti," uzavřel senátor.

Z omylu pak ještě vyvedl Drymla sám Kalousek, který se jednání horní komory zúčastnil coby předkladatel novely o České národní bance. „Dámy a pánové, platy klesly ústavním činitelům o pět a čtyři procenta, tedy ani ne o deset, ani ne o 21 procent, ale o devět procent. To, k čemu došlo, byl fakt, že byly náhrady - nikoliv platy - zdaněny. A jak mohly být zdaněny jinak než daní ze závislé činnosti, tedy včetně pojistného? Měl jsem snad náhrady danit jako příležitostný sběr borůvek?" doplnil s nadsázkou Kalousek.

Svědčí snad taková diskuze o dřině?

Kolem důvěryhodnosti a prestiže Senátu se pak točila i další debata. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) například vyzval svého kolegu Jaromíra Štětinu (TOP 09), aby při svých vystoupeních v České televizi „mluvil pokud možno za sebe“. „A když říká, že jsou někteří senátoři, kteří nepracují, tak ať řekne, kteří. Víte, že Senát má o jedno procento větší důvěryhodnost než Sněmovna, a tyto výroky mu samozřejmě škodí," řekl Kubera.

Štětina se bránil, že v pořadu Hyde Park byl zavalen „řadou vulgárních, velmi plebejských a hloupých dotazů, kterým musel čelit“. Podle svých slov pověst Senátu hájil a vysvětloval, k čemu je dobrý. „Myslím, že výrok, který jsem přednesl, který přesně zněl, že se nepředřu v Senátu, ten odpovídal celému znění tohoto programu (schůze)," odpověděl Štětina.

Reklama

Výběr článků

Načítám