Hlavní obsah

Věřitelé budou znovu moci popírat neoprávněné pohledávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři ve středu podpořili novelu insolvenčního zákona, která znovu umožní věřitelům popírat pohledávky jiných věřitelů. Vládní návrh je reakcí na rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), který některá ustanovení nyní platného zákona zrušil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Současná podoba insolvenčního zákona brání věřitelům napadat pohledávky svých konkurentů, i když jsou podle jejich názoru neoprávněné. Popírat výši a pořadí přihlášených pohledávek může v současné době pouze dlužník a insolvenční správce. Insolvenční zákon tak věřitelům podle Ústavního soudu nedává účinnou ochranu.

Parlament právo věřitelů popírat ostatní pohledávky v minulosti vypustil ze zákona, protože ho někteří věřitelé zneužívali a konkurz prodlužovali. Jak ve středu řekl senátorům ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), důsledkem byly dlouhé lhůty konkurzního řízení, během nichž často zbylý majetek firmy zmizel.

Ústavní soud však dospěl k závěru, že právo popírat konkurenční pohledávky naopak chrání majetková práva věřitelů.

Normu nyní dostane k podpisu prezident. Nynější podoba zákona přestane na základě rozhodnutí ÚS platit posledního března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám