Hlavní obsah

ODS šetří, propustí část manažerů

Právo, Jiří Ovčáček

Občanští demokraté chystají v dubnu na Žofíně velkolepé oslavy svého dvacetiletí, ale mnohým z nich budou chutnat pěkně hořce. Stranu trápí nedostatek peněz, a tak se bude propouštět. Odnese to hlavně manažerská síť. Cílem je úspora skoro pěti miliónů korun a navýšení platů zaměstnancům, kteří reorganizaci přečkají.

Foto: Právo

Šéf ODS Petr Nečas s kandidáty strany do Senátu

Článek

Ekonomická situace ODS je podle materiálu v souvislosti s nižšími volebními výsledky, a tím i menšími státními dotacemi od roku 2008 alarmující. A to na úrovni centrály i v regionech. ODS např. v roce 2010 přišla proti roku 2006 o 830 tisíc hlasů, a tedy o 83 miliónů korun ze státního rozpočtu.

Plán je popsán v dokumentu Koncept reorganizace manažerské sítě ODS, který má Právo k dispozici. A podle informací Práva už kolem toho planou v krajích vášně.

„Vzhledem k tomu, že příjmy ODS z krajských mandátů již po dva roky v některých regionech nedostačují ani na financování manažerských mezd, natož aby byly k dispozici na provoz regionálních a oblastních sdružení, stává se nutností provést zásadní změnu jak v oblasti vnitřních rozpočtových pravidel ODS, tak ale také v jejím vnitrostranickém aparátu,“ alarmuje dokument.

„Drahou administrativu si už nemůžeme dovolit“

Strana přiznává, že na současnou strukturu nemá peníze. „Je zřejmé, že ODS si již nemůže dovolit tak nákladnou a zároveň špatně placenou administrativní strukturu, která se právě vzhledem k nízkému ohodnocení a kvantitě stává neflexibilní a neefektivní,“ uvádí se v konceptu reorganizace.

Manažeři jsou placeni opravdu velmi špatně. Mnozí lidé v úřadech o tom nemají ponětí.
Jaroslav Kubera

Jak Právu řekl senátor ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera, podle jedné z variant by manažeři ve zredukovaném počtu měli na starosti každý určitou agendu – například daně nebo místní sdružení.

„Manažeři jsou placeni opravdu velmi špatně, mnozí lidé v úřadech o tom nemají ponětí,“ dodal Kubera s tím, že ODS, stejně jako další strany, nedisponuje množstvím peněz, protože se vyčerpala nákladnými volebními kampaněmi.

Nyní má ODS osm regionálních manažerů, šest oblastních manažerů pověřených vedením regionu a 83 oblastních manažerů. Roční mzdové náklady dosáhly loni 36,69 miliónu korun. Průměrná hrubá mzda činí 22 817 korun, to je asi tisíc korun pod celostátním průměrem. Regionální manažeři pobírají asi 29 tisíc korun měsíčně, oblastní pak 20 tisíc korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalé sídlo ODS, budovu na Jánském vršku, se straně nedaří prodat.

Po reorganizaci by v roce 2012 měla mít ODS 14 manažerů oblastních a regionálních sdružení a 52 asistentů oblastních sdružení. Předpokládané mzdové náklady mají dosáhnout 32 miliónů korun ročně, úspora tak činí 4,69 miliónu. Hrubá průměrná mzda má vystoupat na 30 152 korun. Manažeři mají dosáhnout na 37 tisíc korun, asistenti na 27 tisíc.

Ušetřené peníze budou podle dokumentu přerozděleny regionům. ODS se přitom snaží dopředu uklidnit nervózní oblastní sdružení. V materiálu se proto píše, že reorganizace neznamená žádný zásah do jejich výkonných politických pravomocí.

Změny mají být provedeny postupně, letošek je označen jako přechodný. Reorganizaci už schválila ODS v Plzeňském kraji. Výsledky pilotního projektu pak budou vyhodnoceny. „V případě, že se tento koncept neosvědčí, bude nutné hledat jiné řešení,“ píše se v materiálu.

Materiál také připomíná, že k úsporám už sáhla pražská centrála ODS. Počet zaměstnanců byl snížen o 30 procent, nejsou vypláceny odměny a omezeny byly reprezentační akce.

Šetři i ČSSD

K utahování opasků přistoupila po loňských květnových volbách do Sněmovny také ČSSD.

Oranžoví postupně splácí kontokorentní úvěr 180 miliónů korun od družstevní záložny FIO. V rámci úspor už došlo k propouštění v Lidovém domě a letos nebudou navýšeny tarifní mzdy zaměstnanců stranického aparátu. Nebude také vyplácen 13. plat.

Reklama

Výběr článků

Načítám