Hlavní obsah

Bude rekonstrukce vlády?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tři dny před koncem roku, kterým Špidlova vláda prošla klopotně, ale úspěšně, se rozvířily úvahy, že by brzy mohla podstoupit rekonstrukci. Podnět zavdal druhý muž vlády a ČSSD Stanislav Gross. Jeho pondělní výrok Já si rozhodně myslím, že předsedové koaličních stran by měli být ve vládě celou věc odstartoval.

Článek

Zároveň ukázal, jak zapeklité by tyto změny mohly být. Proč při předávání nové techniky pro vnitro zazněla slova s ostrým politickým nábojem? Že by Grosse přemohla únava na konci roku a jen tak něco plácl? To by odporovalo jeho zvyklostem. Ví se, že každé veřejně pronesené slovo podřizuje přísloví Dvakrát měř, jednou řež. Jenže tady nejenom vyslovil jednoznačný názor, ale ještě ho zdůraznil slovem rozhodně. Proto je věrohodnější domněnka, že Gross otevření tématu vládní rekonstrukce potřeboval.

Je pravděpodobné, že by případná vládní spolupráce s Miroslavem Kalouskem - a právě o něj v citovaném výroku šlo - mohla posílit Grossovo postavení. Je sice formálně prvním zástupcem premiéra, ale reálně má Vladimír Špidla více důvodů mít blíž k jinému zástupci - Bohuslavu Sobotkovi. K tomu přispěly Grossovy mediální výroky, že kdyby chtěl, mohl by Špidlu vystřídat už v létě. Premiér o sobě říká, že je nedůvěřivý, a po této ráně musel někdejší tandem s Grossem zákonitě zpomalit. Proč by se tedy první zástupce nepokusil o vytvoření nové dvojky s mocným Kalouskem?

Až posud mohla hladce plynout Grossova akce. Ale čeká tu první zádrhel. Kalousek není mocný muž kvůli tomu, že byl zvolen do čela lidovců. To mu sice přidalo na vážnosti, ale vyhledávaný byl už předtím. Důvodem je funkce předsedy sněmovního rozpočtového výboru, v níž spravuje obrovské částky, které nejdou jen na velké státní projekty, ale i do obcí a měst, kde vznikají takzvané poslanecké pomníčky tu v podobě vodovodu, tu čističky či nového stadiónu. Být zadobře s takovým mužem je pro mnohé politiky nezbytné. Z tohoto zorného úhlu se funkci šéfa rozpočtového výboru nemusí vyrovnat leckterý ministerský post.

Proto Kalouskova reakce: sám se do vlády nehrnu, ale když se beze mě nedokážou koaliční partneři obejít, ať nabídnou konkrétní řešení a já ho zvážím. A aby to neměli sociální demokraté - protože o jejich zájmy jde především - tak snadné, dodává další podmínku: chci čtvrté vládní křeslo pro KDU-ČSL. To je ovšem, jako kdyby řekl: mně vaše hrátky nevyhovují a udělám vše pro to, abych zůstal, kde jsem a kde je mi dobře.

Rekonstrukci vlády totiž nemůže začít Gross, ale jedině Špidla. Zatím ho k tomuto kroku, který by mohl posílit jeho potenciálního vnitrostranického rivala, netlačí vůbec nic. Vláda má rok času do příštího rozpočtu. A Kalouskovo avízo, že je ochoten jednat výměnou za další křeslo pro stranu, je pomocnou ruku premiérovi, aby nechal všechno, jak je. Špidla totiž na tuto podmínku přistoupit nemůže, aniž by čelil dalším útokům zevnitř ČSSD, že zbaběle ustupuje koaličním partnerům. Před důležitým sjezdem soc. dem. v roce 2005 však nemá důvod oslabovat svou pozici.

Totéž by platilo, kdyby speciálně pro Kalouska vznikla funkce vicepremiéra bez portfeje, jak se nyní spekuluje. Nejenom že by byl takový krok v očích Špidlových vnitrostranických odpůrců stejně rudým hadrem jako čtvrté vládní křeslo pro lidovce, ale vznikl by další problém - co se současným vicepremiérem Cyrilem Svobodou.

A do třetice: i kdyby premiér nakrásně chtěl přijmout Kalouska do vlády, nevychází to početně. Překážkou je opět Svobodova funkce. Odejmutí Černínského paláce lidovcům by bylo ohrožením vyváženosti koalice. Jiná křesla jsou téměř zabetonována. Ani Milan Šimonovský, ani Libor Ambrozek z vlády nechtějí a Kalousek je k tomu - zvlášť pokud jde o jeho spojence Ambrozka - těžko bude nutit.

Zkrátka a dobře, suchá Špidlova rada reportérům Novy, aby si na konci roku hledali jiný příběh než rekonstrukci vlády, napovídá, že ho asi víc bolí natažený sval než myšlenky, jak naložit s Grossovu zveřejněnou snahou změnit poměry v kabinetu.

PRÁVO 31. prosince 2003

Reklama

Výběr článků

Načítám