Hlavní obsah

Lidovci by se dostali do Sněmovny, předčili by i VV

Novinky, jim

Lidovci by se nejen dostali do Sněmovny, ale dokonce by obsadili více křesel než Věci veřejné. Navíc z únorového průzkumu agentury Factum Invenio vyplynulo, že středopravá koalice by se bez nich neobešla. Volby by vyhrála sociální demokracie se ziskem 24,5 procenta hlasů, druhá ODS by získala 19,8 procenta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Třetího nejlepšího výsledku by dosáhla TOP 09 s 15,4 procenta, za ní by skončili komunisté s 13 procenty, lidovci by obdrželi 8,8 procenta hlasů a VV jen 6,5.

Hypotetický přepočet na mandáty ukázal, že vítěz voleb by zřejmě opět ostrouhal. ČSSD by obsadila 61 křesel a s 28 hlasy komunistů by v dolní komoře měla podporu 89 hlasů. K většině by jí nepomohlo ani přizvání VV, které by získaly 11 mandátů. Patová situace tak vyřazuje možnost vlády v tandemu ODS s jejími 47 křesly, TOP 09 s 36 a KDU-ČSL se 17.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pokud by ČSSD přistoupila na možnost vlády bez podpory komunistů, měla by k dispozici čtyři možnosti. Jednak by mohla vládnout s TOP 09 a VV, přičemž by se kabinet opíral o 108 hlasů, jednak by se mohla dohodnout namísto VV s lidovci, což by byla ještě silnější vláda o 114 hlasech. Jestliže by se dohodly na spolupráci všechny čtyři subjekty, měla by koalice 125 mandátů, tedy více než třípětinovou většinu nutnou pro schvalování ústavních zákonů. Další možností je velká koalice s ODS, která by měla dohromady 108 mandátů.

Vzhledem k tomu, že TOP 09 má ale názorově hodně daleko k ČSSD, zůstává nejpravděpodobnější možností, že by se dohodly na koalici středopravé partaje VV, KDU-ČSL, TOP 09 a ODS se 111 hlasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám