Hlavní obsah

Vedení ODS nemá rozum, zuří členové zrušených buněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zklamání, naštvání i bojovnost lze vycítit z ohlasů místních sdružení ODS, která v pondělí výkonná rada zrušila kvůli přímé či nepřímé spolupráci s KSČM na komunální úrovni. O licenci přišlo 18 sdružení. Předsedu buňky ODS v Košťanech na Teplicku Milana Sanitrika rozhodnutí natolik popudilo, že se rozhodl ukončit členství v ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ODS Pavel Blažek, ministr obrany Alexandr Vondra, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil premiér Petr Nečas na zasedání výkonné rady ODS

Článek

„To, že v bývalém vedení Sněmovny seděla paní Němcová po boku předsedy KSČM Filipa, nikomu léta nevadilo. Ale že já spolupracuji v radě města s člověkem, který není členem KSČM, jen jako nezávislý za tuto stranu kandidoval, to je špatně? Tomu fakt nerozumím,“ řekl Právu dlouholetý ředitel košťanské základní školy. „Doufal jsem, že páni v Praze dostanou rozum. Marně,“ podotkl zklamaně.

Závěr výkonné rady se ani trochu nelíbí předsedovi místní organizace v Hrobu na Teplicku Jiřímu Hořákovi. „Distancujeme se od vyjádření výkonné rady. Trváme na tom, že s KSČM nespolupracujeme,“ řekl Právu.

Vedení ODS chce prý maskovat Vondrovu kauzu

Straníci upozorňují, že v obcích to vypadá jinak než ve vysoké politice. „Když takový člověk chce pracovat pro obec a ve prospěch místních občanů, nebudeme mu přece házet klacky pod nohy jenom proto, že kandidoval za KSČM,“ zdůraznil Hořák.

Zlobí se, že výkonná rada, kde ovšem sedí zástupci regionů, uspořádala něco jako zastírací manévry. „Jestliže se považujeme za demokratickou stranu, měli bychom rozhodnutí občanů ctít, respektovat, a ne rušením místních organizací kvůli údajné spolupráci s KSČM maskovat vlastní kauzy ve velké politice, typu ministra Vondry,“ pustil se Hořák do vedení strany.

Zklamán je i šéf místního sdružení ODS Konstantinovy Lázně a místostarosta obce Jiří Kalista. „Zásadně se ohrazuji proti termínu spolupráce. Výkonné radě jsme doložili, že jsme nehlasovali pro zástupce strany komunistů a stejně nám to nepomohlo,“ dodal.

Argumentoval, že člena komunistů si přizvali lidovci a ODS je nemůže donutit, aby ho odvolali. „Pro nás to znamená odejít z radnice, ale v tom případě už tu nikdy žádná ODS pracovat nebude,“ dodal.

Na venkově jsou problémy složitější

Problém je podle něj na venkově lidsky složitější, protože lidé se tu navzájem znají, a pokud občanští demokraté z  radnice odejdou, zklamou své voliče. I to přikládá na vrub výkonné radě. „Neumí rozlišit problémy na malých a velkých městech,“ upozornil.

Ani v Petrovicích u Karviné se nechtějí s rozhodnutím výkonné rady smířit. „O spolupráci nejde, odvoláme se,“ řekl šéf tamní buňky Marek Vidlička. Bojovně se tváří také v Bartošovicích a v Lichnově na Novojičínsku. „Oni se řídí situací, jak to vypadá ve městech, ale specifikum dědiny, která má asi 1500 obyvatel, je úplně jiné. Tady není tolik lidí, co chtějí dělat,“ durdil se předseda lichnovské ODS Svatopluk Tichavský.

Předseda královéhradeckého regionálního sdružení ODS Ivan Adamec Právu řekl, že pro zrušení stranické buňky v Rychnově nad Kněžnou ve výkonné radě nehlasoval. „Rozumím tomu, že z čistě stranického pohledu je pro nás spolupráce s komunisty nepřijatelná, ale je otázkou, jestli by situace v Rychnově měla vést k odejmutí licence tamní organizaci. Já myslím, že ne. Zastupiteli se tam ve volbách stali nestraníci, jimž jsme nabídli místa na naší kandidátce. A pokud dospěli k názoru, že bez koalice s KSČM to nepůjde, tak my jako ODS jsme jim v tom nemohli nijak zabránit,“ vysvětlil.

Anketa

Je správné, že ODS ruší své organizace za spolupráci s KSČM?
Ano
66 %
Ne
34 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23523 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám