Hlavní obsah

Svoboda znovu zaútočil na Kalouska, prý chce Prahu připravit o miliardu

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Pražský primátor Bohuslav Svoboda na úterní tiskové konferenci znovu zmínil problematiku rozpočtového určení daní, jehož nová podoba by prý měla hlavní město připravit o 1,1 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) primátorova slova odmítl s tím, že žádný takový návrh neexistuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda

Článek

"Zástupci ministerstva financí tento záměr prezentovali na jednání pracovní skupiny pro novelu zákona o rozpočtovém určení daní dne 21. února," tvrdí Svoboda

"Byl jsem opakovaně ujišťován přímo ministrem Kalouskem, že - pokud budou v příslušném zákoně provedeny nějaké změny - výši daňových příjmů města to neovlivní. Dokonce jsem byl panem ministrem prostřednictvím médií obviňován, že šířím poplašné zprávy a lži," konstatoval primátor, podle kterého by při přerozdělování daňových výnosů měla tratit i další tři města, konkrétně Brno, Plzeň a Ostrava.

"To, že připravovaná změna zákona o rozpočtovém určení daní pro obce se negativně týká výhradně čtyř největších měst, jejichž vedení je tvořeno koalicí ODS a ČSSD, je také určitě jen náhoda," uvedl primátor.

Změny podle něj plynou z návrhu, který má vyrovnat nynější stav, v němž velké obce dostávají na obyvatele výrazně více peněz než obce malé. Spravedlivější rozdělování mají v programu Starostové, kteří spolupracují s TOP 09.

Hloupost, žádný návrh neexistuje, zlobí se Kalousek

Kalousek tvrzení primátora odmítl. "Pan primátor před časem říkal, že chci Praze sebrat 15 miliard, teď už hovoří jenom o jedné. Respektuji zvláštní zvyk pana primátora vášnivě komentovat návrhy, které neexistují. To neznamená, že mám v úmyslu chovat se stejně hloupě," konstatoval ministr financí.

Oba politici se o novém rozpočtovém určení daní, které by dle Svobody údajně poškodilo i hlavní město, přeli již loni po komunálních volbách. ODS při jednání s vítěznou TOP 09 upozorňovala, že TOP 09 prostřednictvím návrhů svého partnera Starostové a nezávislí chce hlavní město připravit novou podobou rozpočtového určení daní dokonce o 15 miliard.

Kalousek již tehdy existenci návrhu, který by poškodil příjmy hlavního města, odmítl. [celá zpráva]

Změnu zákona o rozpočtovém určení daní má kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve vládním programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám