Hlavní obsah

VV chtějí nižší spotřební daň na benzín a kompenzaci vyššího DPH

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jan Rovenský

Věci veřejné (VV) trvají na plné kompenzaci DPH pro rodiny s dětmi a důchodce. Pokud by dopady byly vyšší než předpokládaných 500 korun na rodinu, tak by to mělo být oběma skupinám dodatečně vyváženo. V úterý se na tom shodl poslanecký klub VV s tím, že by se strana měla ještě pokusit schválit důchodovou reformu nejlépe jako ústavní zákon s podporou ČSSD. VV rovněž potvrdily, že v rámci koalice požadují nižší spotřební daň pohonných hmot.

Foto: ČTK

Představitelé Věcí veřejných: Kateřina Klasnová, Jaroslav Škárka, Radek John a Vít Bárta

Článek

„VV akceptují zvýšení DPH pod podmínkou plné valorizace pro rodiny s dětmi a pro důchodce. Pokud by se odhady profesora Jana Švejnara a ministerstva práce a sociálních věcí o dopadech zvýšení DPH nenaplnily, pak VV trvají na dodatečné valorizaci,“ řekl ministr dopravy Vít Bárta.

Jak přesně si dorovnání představují, VV nesdělily.

Bárta na tiskové konferenci řekl, že garanci plné valorizace berou VV jako zásadní bod koaliční shody. Ujistil zároveň, že véčka mají dostatečný prostor v rámci koalice, aby si plnou valorizaci vydobyla. Peníze vybrané zvýšením DPH mají podle ODS, TOP 09 a VV jít na důchodovou reformu.

Rodinám se budou náklady dorovnávat vyšší slevou na dani na dítě. Ta by měla být o 3000 korun ročně vyšší. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) to náklady rodin pokryje. Podle odhadů analytiků by zvýšená DPH znamenala vyšší náklady měsíčně asi o 20 až 400 korun.

Předseda VV Radek John podotkl, že by v rámci základních potravin (ryby, chléb, mléko, zelenina), které zůstávají ve snížené 10procentní sazbě, VV vyjednaly více položek, podle něj by na to ale nepřistoupili koaliční partneři.

Ve snížené sazbě zůstane sedm konkrétních potravin, například chléb, mléko nebo čerstvá zelenina.

Uvnitř zdravotnictví je dost peněz na to, aby dopady zvýšení DPH u léků byly ošetřeny v rámci zdravotní reformy.

Zprávy varující před dopady zvýšené DPH považuje John za snahy lobbistických skupin dostat do snížené sazby svoje výrobky. „Je to velký boj a byznys protlačit něco do snížené daňové sazby,“ prohlásil.

Co zůstane ve snížené sazbě DPH
chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy

Podle Bárty poslanci VV v rámci důchodové reformy zůstávají skeptičtí ke třetímu, komerčnímu pilíři, nicméně respektují dohodu s koaličními partnery.

Návrh změny v penzijním systému
Podle dohodnuté podoby penzijní reformy by si lidé mohli zvolit, zda budou část sociálního pojištění, tři procenta, odvádět do fondů a nikoliv do průběžného systému. V takovém případě bude ale nutné přidat na toto spoření ještě další část příjmů. Systém bude jen pro lidi mladší 35 let a nebude možné z něj vystoupit.

Příjmy státu ze zvýšené sazby DPH by měly dorovnat výpadky v průběžném důchodovém systému.

"Levnější nafta pomůže rozpočtu"

Věci veřejné rovněž informovaly, že se v rámci koaličních jednání snaží prosadit nižší spotřební daně u pohonných hmot. Podle poslance VV Michala Babáka se o věci vede diskuze, nahrává tomu údajně i kritická situace v Libyi.

Babák uvedl, že snížením cen nafty dojde k jejímu většímu prodeji, což je příznivé pro státní rozpočet. Mělo by to činit 2,40 na litr. „Někteří odborníci na ministerstvu financí se už tím zabývají,“ řekl Babák s tím, že VV o snížení daně na pohonné hmoty usiluje už po tři měsíce.

Kalousek pro ČT uvedl, že je ochoten přistoupit na snížení spotřební daně u pohonných hmot pouze v případě, že nebudou VV trvat na snížené sazbě DPH u některých potravin.

Poslanci VV budou jednat na tajném místě

John také prohlásil, že poslanci VV se budou od nynějška scházet na utajovaném místě, aby nedocházelo k únikům z jednání klubu.

Podle Johna se poslanci již nebudou scházet na svém obvyklém místě ve Sněmovně, ale jinde. „Úniky z jednání klubu jsou nepřijatelné, klub se bude scházet na tajném místě,“ uvedl John. Podle něj novináři poslouchají za dveřmi klubu, a poté informace zveřejňují.

Právo jako první minulou středu informovalo o tom, jak se poslanci VV a zejména John pustili do ministra školství Josefa Dobeše kvůli jeho kauzám, jako byly statisícové odměny pro jeho nejbližší spolupracovníky. Ani nejtajnější místo pravděpodobně ale nezabrání tomu, aby zdroje z VV o atmosféře a jednání na klubu mluvily. To byl případ i minulé úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám