Hlavní obsah

Lékaři v Pardubicích provedli unikátní operaci paty pomocí hřebů z titanu

Právo, René Chvalina
Pardubice

Unikátní operace zlomeniny paty se podařila lékařům v Pardubické krajské nemocnici. První zákrok tohoto druhu na světě provedli lékaři na pacientovi, který si zlomil obě paty na dovolené v zahraničí. Zraněné paty vyztužili lékaři titanovým hřebem. Právo o tom v úterý informovala mluvčí Pardubické krajské nemocnice Alice Štrajtová Štefková.

Článek

Zlomeniny patní kosti patří mezi komplikované úrazy, které často zanechávají trvalé následky. Ve srovnání s běžnými dosud používanými operačními technikami se touto metodou výrazně zlepšuje osteosyntéza (stabilizace zlomeniny) a zároveň se snižuje riziko rozvoje infekce.

Lékař pardubické krajské nemocnice Martin Pompach společně s Hansem Zwippem a Michaelem Amlangem z univerzitní nemocnice v Drážďanech provedli unikátní operaci. Stabilizovali rozlomenou patní kost pomocí takzvaného kalkaneálního hřebu.

Kalkaneální hřeb je sedmicentimetrový implantát válcovitého tvaru z titanu nebo oceli, který se pacientovi zavede pod úponem Achillovy šlachy do dřeňové dutiny patní kosti.

„Zlomeninu patní kosti ještě takto nikdo neřešil. Je to světový unikát,“ uvedl lékař pardubické traumatologie Martin Pompach po úspěšné operaci.

Mezi nejběžnější dosud používané operační metody patří fixace kostních fragmentů pomocí drátů, šroubů nebo speciálních dlah. Kalkaneální hřeb eliminuje komplikace, které v některých případech vznikaly při použití výše uvedených jmenovaných operačních technik.

„Spolupracovali jsme na tomto nápadu se dvěma kolegy v Německu. Jelikož jsme hřeb jako patent přihlásili k testování v České republice, musí se několik prvních operací uskutečnit tady,“ upřesnil Pompach.

Aplikace nového implantátu by měla zajistit do budoucna celkové zlepšení výsledků v léčbě zlomenin patních kostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám