Hlavní obsah

Kalousek: valorizaci penzí plánujeme k 1. 1. 2012

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl v Partii na TV Prima, že valorizaci penzí plánuje k 1. 1. 2012. To by mělo chudším důchodcům vyvážit větší náklady např. na jídlo vzniklé letošní změnou DPH. Ta je podle něj nutná kvůli reformě důchodů.

Článek

"Reforma je samozřejmě kompromis, ale nejedná se pouze o parametrické změny, Drábek je první ministr, kterému se podařilo dosáhnout většinové dohody v systémových změnách," řekl Kalousek a dále přesvědčoval, že "důchodové" fondy budou zcela bezpečné a investoři si sami budou vybírat, jestli chtějí být konzervativní nebo odvážnější.

Strategii navíc budou moci lidé měnit v průběhu života a peníze přesouvat z fondu do fondu. Fondy ale budou podle Kalouska muset sehnat alespoň padesát tisíc klientů, aby mohly fungovat.

Odborářský boss Jaroslav Zavadil kroutil hlavou: "Shodneme se v jediné věci, že je třeba reformovat důchodový systém."

"Já mám pocit, že tady pobíhá zbytek nemoci šílených krav," zesměšnil plány vlády. "Řada lidí na to nebude mít a řada lidí tomu nebude věřit," dodal později.

Reforma bude mít náklady

Reforma bude mít transformační náklady. Možnými zdroji jsou podle Kalouska třeba privatizace majetku a zisk z DPH.

Zavadilovi nejvíce vadí právě DPH. "Teplo, voda, doprava... pomůcky pro slepce, neslyšící," vyjmenoval, co se bude zdražovat. Zdravotnictví prý bude potřebovat dalších 10 miliard a to označil za "průser".

"Zdravotnické pomůcky jsou povinně v základní sazbě DPH," kontroval Kalousek s tím, že to rozhodla Evropská unie.

"A nemyslím si, že je to 10 miliard. O něco stoupnou výdaje pojišťovnám a pacientům, musí se to vykompenzovat vyššími příjmy nebo tím, že jinde ušetří... Bude muset dojít k vyšší spoluúčasti pacientů."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám