Hlavní obsah

ČSSD chce přímo voleného prezidenta na šest let

Právo, Novinky, nig, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

ČSSD chce navrhnout v případě přímé volby prezidenta prodloužit jeho funkční období z pěti na šest let. Přímá volba by se tak konala společně s volbami do Senátu a buď s krajskými, nebo obecními volbami. Hlavním motivem takového návrhu jsou podle soc. dem. úspory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

Článek

Pokud by lidé volili prezidenta každých šest let, bylo by možné volbu vždy připojit k senátním volbám, které probíhají každé dva roky, a to ve dvou kolech v rozmezí dvou víkendů. Dvoukolová volba prezidenta je přitom předmětem vyjednávání demokratických stran parlamentu o formě plebiscitu.

Kromě jiného by to znamenalo, že by volba probíhala současně s obecními nebo krajskými volbami, kdy se volí zástupci samospráv na čtyři roky. Každých šest let by tak voliči přistupovali k urně se třemi hlasovacími lístky a o týden později, v případě shody na dvoukolové volbě prezidenta, znovu se dvěma.

První obrysy přímé volby prezidenta nastínili po společném jednání zástupci ODS, TOP 09, VV a ČSSD minulý týden. Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) tehdy uvedl, že skloubení prezidentských voleb s krajskými by v roce 2012 ušetřilo státní kase miliardu korun. Zástupci koalice ale nejsou podobnému návrhu zatím příliš nakloněni.

Kromě jiného zvažují straničtí odborníci, zda omezit pravomoci prezidenta, stanovit jeho odvolatelnost nebo jej připravit o speciální formu imunity - indemnitu.

Pospíšil: šetřit na volbě prezidenta je populismus

Ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) se nelíbilo už jen to, že ČSSD vzkazuje svá stanoviska přes média, ačkoli spolu strany o svých postojích jednají. Připustil, že o jejich návrhu budou občanští demokraté jednat, sám však zřejmě návrh nepodpoří.

„Pro kvalitu veřejné volby by byly vhodné samostatné volby a nedělat z nich jakýsi apendix, přívěšek k jiným volbám,“ řekl v ČT Pospíšil s tím, že při volbě prezidenta je důležité už právě rozložení sil vzešlé z voleb. „Volba prezidenta souvisí i s tím, jaká je vláda, kdo je u moci,“ doplnil Pospíšil.

Hájení modelu slučování přímé volby prezidenta s dalšími volbami úsporou označil šéf justice za populismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám