Hlavní obsah

Z chebského katastru se ztratilo přes 1500 dokumentů

– Cheb
Právo, Patrik Biskup

Pověst Katastrálního úřadu v Chebu se v uplynulých měsících třásla v základech. Pořádné pozdvižení mezi úředníky zavládlo poté, co zjistili, že ve sbírce listin chybí více než patnáct set dokumentů k různým nemovitostem, jako jsou například kupní smlouvy.

Článek

Přišlo se na to už v polovině loňského roku, ale úřad ztrátu před veřejností tajil. Nechtěl způsobit ještě větší chaos. Sbírka listin totiž není ještě v digitalizované podobě, takže dokumenty existují jen na papíře.

„Teď už lidé nemusejí mít strach, podařilo se nám z jiných zdrojů získat stejnopisy všech chybějících dokumentů a založit je zpět do sbírky listin,“ řekla Právu ředitelka Krajského katastrálního úřadu v Karlových Varech Jitka Stoklasová.

Zmizení úředních listin vyšetřovala několik měsíců i kriminálka. „Pachatele se nám vypátrat nepodařilo, a proto jsme případ odložili,“ sdělila mluvčí chebské policie Martina Hrušková.

Na to, že není něco v pořádku, upozornila pracovnice úřadu, když vytáhla z archivu prázdné desky, kde mělo být založeno asi padesát listin.

„Záměr byl  poškodit úřad“

„Proto jsme udělali inventuru a zjistili, že jich chybí více než 1500. Ten, kdo je vzal, je nemohl odnést najednou. Určitě ale znal význam a důležitost listin. Vyloženě mu šlo o to, aby úřad poškodil. Vyloučili jsme účelovou krádež kvůli nějaké sporné kauze, protože byly odcizeny namátkově,“ pokračovala Stoklasová.

Podle ní to vypadá spíše na mstu některého z bývalých zaměstnanců, který byl propuštěn. „Podle evidenčních záznamů jsme zjistili, o jaké listiny se jedná. Ty jsme pak získali od soudů, finančních úřadů a další organizací, kde jsou rovněž uloženy. Nemuseli jsme oslovovat majitele nemovitostí, protože jinak by vznikly obavy veřejnosti o uložení jejich listin, a tím i možný chaos,“ uvedla dále Stoklasová.

Za sbírku listin jsou zodpovědni vedoucí zaměstnanci, žádné hlavy ale za krádež nepadaly. „Je to zločin, za který nikdo z vedení chebského pracoviště nemůže. Proto jsem ani za to nikoho netrestala, tohle nikdo nemohl předpokládat a v takové míře listiny ohlídat, neboť se sbírkou listin se pracuje dnes a denně. Přijala jsem taková opatření, aby se to už v budoucnu neopakovalo,“ uzavřela Stoklasová.

Podle republikového šéfa Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karla Večeře se jedná o první případ, kdy se ztratilo tak velké množství listin.

„Sbírka listin je veřejně přístupná a kopii jakékoli listiny si může každý nechat na katastrálním úřadě legálně vyhotovit. Z tohoto pohledu mluvit o tom, že by krádeží listin hrozilo něco extra nebezpečného, nejde. Pachateli šlo nejspíš o zpochybnění kompetentnosti řízení toho pracoviště,“ doplnil Večeře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám