Hlavní obsah

John není dobrý ministr, soudí většina lidí

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři pětiny lidí se domnívají, že předseda Věcí veřejných Radek John není dobrým ministrem vnitra. Vyplývá to z exkluzivního bleskového průzkumu agentury STEM pro Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Ukazuje se zároveň, že občané mají obavy o svou bezpečnost v souvislosti s úspornými opatřeními. Dobrým ministrem je John podle 40 procent, opak si myslí 60 procent.

„Do ministrova hodnocení se pravděpodobně promítají i koaliční spory ohledně resortu,“ uvedli autoři průzkumu. John svedl na konci loňského roku politickou bitvu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o post policejního prezidenta. Ministr nakonec prosadil do této funkce Petra Lessyho.

John se hájí, že vybojoval pro vnitro navíc 2,2 miliardy korun. „Je třeba napsat panu premiérovi: vládo, vy jste nedala více peněz, odstupte. Tomu rozumím. Ta vláda mi nedala 500 miliónů a žádnému jinému ministrovi vnitra je nedá,“ odkázal nedávno John autory petice na premiéra.

Johnovi kritici tvrdí, že faktickým šéfem vnitra je jeho stranický kolega, ministr dopravy Vít Bárta. Občanští demokraté včetně svého předsedy Nečase v minulosti varovali před vlivem Bártovy bývalé bezpečnostní agentury ABL na resort vnitra.

Je otázka, do jaké míry s Johnovým hodnocením jako ministra vnitra souvisí celková pozice Věcí veřejných. Těm na začátku roku rostly preference, v poslední době se však množí skandály kolem místopředsedy véček a ministra školství Josefa Dobeše, které šetření již zaznamenalo.

Jak Johna hodnotí voliči stran
ODSTOP 09VVČSSDKSČMnevoliči
445490272236
Pozn.: Součty odpovědí, podle nichž je John „určitě“ a „spíše“ dobrým ministrem.

Podle některých průzkumů z konce loňského roku se John výrazně propadl na žebříčku popularity politiků.

Jasnou podporu má jen u příznivců VV

„Zatímco sympatizanti Věcí veřejných si myslí v naprosté většině, že Radek John je dobrým ministrem vnitra, mezi příznivci TOP 09 tento názor sdílí lehce přes 50 procent a mezi příznivci ODS ještě o něco méně lidí,“ poznamenali analytici STEM. Převážně kriticky se k Johnovi staví sympatizanti soc. dem. a komunistů.

Nejednoznačně se veřejnost dívá na policejní a hasičské odbory. Většina dotázaných (61 %) souhlasí s jejich názorem, že úsporná opatření v resortu vnitra ohrožují bezpečnost občanů. Na druhé straně 59 procent si myslí, že odborům jde daleko více o služební příjmy a platy než o bezpečnost obyvatel.

Foto: ti, Právo

Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek na dotaz Práva výsledky průzkumu komentoval: „Docela mě překvapilo, že to veřejnost bere takto pozitivně. Víte, že přece jen policie jako represivní orgán vnímá veřejnost poněkud jinak.“

Pokud jde o boj za vyšší platy, šéf policejních odborů zdůraznil, že nežádají zvýšení mezd, ale pouze odmítají jejich snižování. Jak poznamenal, k poklesu u řady policistů došlo už loni.

Například podle soc. dem. je skutečný pokles platů policistů a hasičů výrazně vyšší než uváděných zhruba sedm procent.

Odchody policistů většina nečeká

Lidé nepředpokládají, že by policisté a hasiči po vzoru lékařů začali podávat hromadné výpovědi. Předpokládá to 40 procent dotázaných, zatímco 60 procent odchody nečeká.

Štěpánek se k odchodům staví rezervovaně. Podle něj by nebyly dobrým signálem veřejnosti.

Policejní a hasičské odbory zahájily v polovině února petici za Johnovo odvolání. Podle průzkumu o této akci ví 66 procent dotázaných.

Hromadnými výpověďmi pohrozil šéf odborové organizace Unie bezpečnostních složek Miloš Plechatý, a to v případě neúspěchu petice.

Průzkum proběhl od 22. do 23. února mezi 667 respondenty.

Anketa

Domníváte se, že je Radek John dobrým ministrem?
Ano
26,9 %
Ne
73,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18240 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám